Mali i Domingo: Beograd kulturna prestonica regiona

Vesti 06. dec 201417:21 > 17:26
Izvor: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali primio je u posetu operskog pevača i dirigenta Plasida Dominga, i tom prilikom izjavio da je glavni grad Srbije dolaskom španskog tenora dokazao da je kulturna prestonica regiona.

„Nadam se da će gospodin Domingo biti naš ambasador i da će iz Beograda poneti najbolje uspomene i dobra sećanja, jer ne postoji lepši i bolji način da neko priča o vašoj zemlji i vašem gradu nego kad to radi osoba kao što je Plasido Domingo“, rekao je Mali novinarima u Skupštini grada.

On je kazao da dolazak tog pevača, kog je nazvao velikim maestrom i najvećom operskom zvezdom današnjice, predstavlja veliki trenutak za Beograd i Srbiju.

Operski pevač Plasido Domingo održaće koncert u ponedeljak, 8. decembra u Kombank Areni, uz pratnju Simfonijskog orkestra i hora Radio-televizije Srbije.

Mali je podsetio da je Domingov prethodni nastup u Beogradu bio 1987. godine, i izrazio nadu da Beograđani neće toliko dugo čekati na njegov naredni koncert.

Španski pevač je izrazio zahvalnost zbog prijema kod gradonačelnika i rekao da je srećan što se vraća u Beograd, kako je rekao, „grad sjajnih uspomena, velike kulture i velikih pevača“.

„Jedno od najvećih zadovoljstava u mom životu bilo je debitovanje u Beogradu 1972. godine, sa vašim velikim sopranom Radmilom Bakočević. Nadam se da mi neće trebati mnogo vremena da se ponovo vratim u vašu predivnu zemlju i grad“, rekao je Plasido Domingo.

On je poželeo Srbiji da „veoma uskoro postane deo naše evropske zajednice koja raste“, ocenu da „čak u teškim vremenima nema sumnje da je dobro da svi budu zajedno“.

Na pitanje kakve su njegove uspomene na prethodni nastup u Beogradu 1987. godine i šta se promenilo od tada, Domingo je odgovorio da su sve članice tadašnje Jugoslavije razvile svoj identitet i da je dobro što sada žive u miru.

Gradonačelnik Siniša Mali zahvalio je Domingu na dolasku i poklonio mu monografiju „Pozdrav iz Beograda“, koja prikazuje glavni grad Srbije sa preko 1.300 razglednica iz perioda od 1895-1941. godine.