Rehabilitovani Jelisaveta i Aleksandar Karađorđević

Vesti 06. dec 201419:27 > 19:30
Izvor: Freeimages/creationc

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je princezu Jelisavetu Karađordević i princa Aleksandra Karadorđevića pošto je utvrdio da su žrtve progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga.

Istim rešenjem suda, koje je postalo pravosnažno 29. oktobra ove godine, iz istih razloga rehabilitovan je i njihov rođak preminuli Nikola Karađorđević.

U informaciji objavljenoj na sajtu tog suda, navodi se da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio ukaz od 8. marta 1947. godine, koji je donelo Predsedništvo Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ) o oduzimanju državljanstva FNRJ i konfiskaciji njihove celokupne imovine.

Istim rešenjem suda su poništene i sve pravne posledice tog akta Prezidijuma FNRJ.

Sud je, međutim, odbio zahtev predlagača kojim je traženo da se poništi odluka Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača od 17. septembra 1945. godine.

U rešenju je obrazloženo da je ta odluka proglašena ništavom rešenjem Višeg suda 28. novembra 2011. godine, kao i da se odnosila isključivo na Pavla Karađorđevića, a ne i na članove njegove porodice.

Otac i majka princa i princeze Pavle i Olga Karađorđević rehabilitovani su pred Višim sudom u Beogradu 2010, odnosno 2012. godine.