Suspendovana tužiteljka će tužiti Euleks

Vesti 06. dec 201419:51 > 19:54
Izvor: Logo

Suspendovana tužiteljka Euleksa Marija Bamije najavila je u intervjuu TV Kohavizion da će tužiti Euleks zbog ucena i onemogućavanja da obavlja posao tužitelja.

Bamije je, kako su preneli prištinski mediji, dodala i da je sadašnji šef Euleksa pokušao da onemogući istragu protiv Frančeska Florija, bivšeg predsednika skupštine sudija Euleksa, ali je istraga, ipak počela, zbog pritiska javnosti.

Bamije je navela i da joj je njena vlada (britanska) savetovala da na Kosovo ne ide iz bezbednosnih razloga, kako ne bi “ugrozila sebe i svoje saradnike“.

Suspendovana tužiteljka Euleksa Marija Bamije predala je Evropskoj kancelariji za borbu protiv pronevera i korupcije (OLAF) više od 40 strana dokaza o kršenju zakona u Euleksu, nazvavši menadment misije „mafijaškim,“ objavio je sredinom novembra prištinski list „Koha Ditore.“

U žalbi iz septembra 2014. godine, Bamije je do detalja opisala nepravilnosti uključujući sumnje povodom umešanosti Frančeska Florija i glavne tužiteljke Jaroslave Novotne u korupciju u slučaju Iljira Tolaja.

Ona je u toj žalbi podsetila zvaničnike EU da ima 30 godina iskustva kao pravnica i 18 kao tužiteljka koja je dobila mnoge osetljive i velike slučajeve na Kosovu.