Putin sa Nikolićem i Orbanom o energetskoj saradnji

Vesti 07. dec 201412:11 > 13:11
Izvor: N1

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Tomislavon Nikolićem i mađarskim premijerom Vikotorom Orbanom o perspektivama energetske saradnje, saopštio je Kremlj.

Oni su, kako se navodi razmotrili bilateralnu saradnju i dalji rad u energetskoj sferi u svetlu obustave projekta Južni tok, preneo je Tas.

Sa ruskom stranom će o Južnom toku razgovarati i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je najavio da će to biti tema njegovog sutrašnjeg razgovora s predsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim.

Vučić je istakao da Srbija nastoji da sve eventaulne poteškoće reši na partnerskim osnovama. „Naši eksperti rade na tome i proučavamo sve ugovore. Trudićemo se da na partnerskim osnovama rešimo sve naše eventualne poteškoće i probleme“, izjavio je predsednik Vlade novinarima u Krupnju.

Tanjug/Dragan Stanković

Premijer je dodao da se još nije čuo sa predsednikom Nikolićem koji je danas razgovarao sa Putinom, ali da će to učiniti uskoro.

Vučić je poručio i da Srbija ne odustaje od svog evropskog puta, niti od svog teritorijalnog integriteta.

„Srbija je svoju politiku dugo vremena pravila tako da to bude najbolja i najodgovornija politika, politika u interesu naroda“, rekao je Vučič, odgovarajući na novinarsko pitanje o stavu predsednika da će Brisel usloviti nastavak evropskog puta Srbije priznanjem nezavisnosti Kosova.

Dačić se nada rešenju

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija smatra da bi bila velika šteta za Rusiju, zemlje našeg regiona i celu EU ukoliko se ne realizuje projekat Južni tok.

Dačić je rekao da „problem nije nikada bio u Beogradu“, tim pre što bi za nas odustajanje od tog gasovoda bila velika šteta, jer Srbija ostaje bez alternativnog pravca za dovod gasa.

On je podsetio da je za utorak u Briselu zakazan sastanak ministara energetike država EU i šefova misija drugih zemalja u Briselu, na kome će biti reči o Južnom toku. „Očekujemo da to bude rešeno na najbolji mogući način“, rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

U vezi sa idejom da se Srbija priključi na dovod gasa za Bugarsku, Dačić je rekao da je tu reč samo o interkonekciji Srbije i Bugarske i da to nije zamena za Južni tok. „Džabe je da se povezujemo kad nemamo šta da razmenjujemo“, istakao je Dačić.