Devenport: Slučaj Savamala posmatrati u kontekstu poglavlja

Vesti 21. jul 201610:37 > 10:46
N1 info

Evropska unija se ne bavi pojedinačnim slučajevima, poput Savamale, ali ovaj slučaj se mora posmatrati u kontekstu poglavlja 23 i 24 sa stanovišta vladavine prava, primene zakona, efikasnosti državnih organa i stanovišta osnovnih ljudskih prava i prava na imovinu, rekao je u intervju za NIN šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

Upitan kako komentariše to što posle tri meseca odgovorni za „fantomke“ u Savamali nisu pronađeni i da li će to biti tema i evropskih integracija Srbije u kontekstu vladavine prava, Devenport je odgovorio da se EU po pravilu ne bavi pojedinačnim slučajevima, poput slučaja Savamale.

„Međutim, ovaj slučaj se svakako mora posmatrati i u kontekstu poglavlja 23 i 24, sa stanovišta kako ste i sami rekli vladavine prava, kao i primene i poštovanja zakona, efikasnosti više državnih organa zaduženih za bezbednost i istražne radnje, sa stanovišta osnovnih ljudskih prava, prava na uživanje imovine i tako dalje“, objasnio je Devenport.

On je rekao da i da pisanja tabloida nisu tema razgovora sa mandatarom Aleksandrom Vučićem, iako se razgovara o svemu pa i o medijskoj situaciji.

„Ne želim da kukam kada se o meni u tabloidima pišu laži, ne može to da bude stalna tema naših sastanaka“, rekao je Devenport.

On je poručio da želi da se usredsredi na konkretne konstruktivne aktivnosti, pa i u oblasti medija kako bi se scena i medijska sloboda poboljšali.

„Ima izazova u primeni evropskih standarda u medijskoj sferi u Srbiji i na to treba da se usredsredimo“, rekao je Devenport.

„Neopotrebna buka oko Železare“

Na konstataciju da se u javnosti mnogo buke podiglo povodom istrage Evropske komisije u vezi s navodnim „dampingom“ cena Železare Smederevo, Davenport je ocenio da se nepotrebno podigla velika prašina povodom ove istrage, koja ne obuhvata samo Srbiju već i Ukrajinu, Brazil, Rusiju i Iran.

„Ne želim da prejudiciram rezultat istrage, to je proces koji će trajati neko vreme i videćemo šta će Komisija utvrditi. EK radi posao za koji je nadležna i tu nema ništa što je usmereno protiv Srbije“, istakao je Davenport.

Napomenuo je da je slična istraga, u vezi s potencijalno nedozvoljenom državnom pomoći, otvorena i prema više proizvođača čelika u samoj EU, recimo u Španiji i Belgiji.

„Na evropskom tržištu čelika važe određena pravila, ta pravila se moraju poštovati i zadatak Komisije je da to i utvrdi. Veoma smo zadovoljni kooperativnim stavom srpske vlade da sarađuje u ovom procesu“, rekao je Devenport.

„Sankcije Rusiji nisu zahtev“

Upitan da li postoji mogućnost da neke zemlje članice ili EU kao celina u nekom trenutku zatraže da Srbija uvede sankcije Rusiji, Devenport je odgovorio da za sada politika EU nije da se od Srbije traži primena ovih sankcija. Međutim, dodao je da EU očekuje da svaka zemlja kandidat do trenutka pristupanja Uniji, potpuno uskladi svoju spoljnu politiku sa EU.

„Na Srbiji je da definiše svoje strateške prioritete, i na bazi toga svoju spoljnu politiku u budućnosti“, rekao je Devenport.

Na pitanje šta tehnički sledi posle otvaranja poglavlja 23 i 24 o pravosuđu, osnovnim pravima i bezbednosti, Devenport je rekao da sledi primena akcionih planova i da će EU i njene članice to nadgledati.

„Taj proces će, u vezi s ovim poglavljima, trajati do samog kraja pregovora o pristupanju. Reforma pravosuđa ne može da se radi preko noći“, ocenio je Devenport.