Prvi smrtni slučaj od groznice Zapadnog Nila u Srbiji

Vesti 01. avg 201611:00 > 17:50
Pixabay

U Srbiji je groznica Zapadnog Nila registrovana kod tri osobe od kojih je jedna, stara 81 godinu, umrla zbog uzroka koji se mogu povezati sa tom bolešću koju prenose komarci, saopštili su nadležni.

„Registrovana su tri slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, uključujući jedan smrtni ishod, koji se može dovesti u vezu sa oboljevanjem od groznice Zapadnog Nila, kod pacijenta starosti 81 godine“, saopštio je Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

Dva slučaja oboljevanja su registrovana u Južnobanatskom okrugu, a jedan u Mačvanskom okrugu, dodaje se u saopštenju.

Da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrdjen kod pacijenta uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti (meningitis, encefalitis, meningoencefalitis), „neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog“.

Tokom vikenda je registrovan prvi pacijent u Srbiji ove godine koji ima groznicu Zapadnog Nila, a za još dva pacijenta se rade ispitivanja, rekao je prethodno danas direktor Instituta „Batut“ Dragan Ilić.

U Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije kažu da to nije nova tropska bolest jer je 2012. godine u Srbiji je bila velika epidemija. Od tada se, tvrde lekari, smanjio procenat obolelih, jer se ljudi štite, ali se i sprovode mere prevencije poput prskanja komaraca, kaže Ivana Milošević, Klinika za infektivne i tropske bolesti: