Hoće li Srbija dobiti Vladu do kraja sledeće nedelje?

Vesti 06. avg 201618:49 > 19:27
N1

Još uvek nije zakazana posebna sednica na kojoj bi bila izabrana nova Vlada Srbije. Ona mora biti zatražena 48 sati ranije, što znači da se, makar za sada, ne očekuje do srede.

Iako su vanredni parlamentarni izbori održani još krajem aprila, očekuje se da će Srbija naredne nedelje, odnosno druge nedelje avgusta, dobiti novu Vladu.

Koliko će se to brzo ili sporo dogoditi, zavisi od toga koliko će ministarstava biti. Naime, aktuelna Vlada ima 16 resora i dva ministra bez portfelja. Ukoliko se nešto bude menjalo, u Skupštinu Srbije prvo treba da stignu Zakon o Vladi i Zakon o ministarstvima, o kojima bi trebalo da se raspravlja. Tim zakonima biće utvrđen broj članova Vlade i nazivi resora.

Sve potencijalne promene usporavaju proces izbora Vlade, ali, svakako, na kraju tog procesa, mandatar Aleksandar Vučić poslanicima bi trebalo da predstavi svoj ekspoze i svoj tim. Poslednje što znamo o ekspozeu jeste da za sada ima 450 strana, ali je mandatar najavio da će ga „možda skratiti“.

Od toga zavisi i koliko će sati trajati predstavljanje plana rada buduće Vlade jer se nakon čitanja ekspozea otvara rasprava u trajanju od pet sati. Naravno, u to vreme ne ulaze odgovori mandatara, kao ni replike i povrede poslovnika. To znači da će od poslanika i mandatara zavisiti da li će glasanja o Vladi doći na red posle šest, sedam, a možda i 10 sati rasprave.

Nova Vlada Srbije mora u parlamentu da dobije podršku najmanje 126 poslanika, koji istovremeno glasaju o programu vlade, izboru predsednika i članova Vlade. To neće biti teško, s obzirom da samo koalicija oko Srpske napredne stranke u skupštini ima 131 mandat. Osim koalicionih partnera koji su bili na listi SNS-a na izborima održanim 24. aprila i Saveza vojvođanskih Mađara koji imaju četiri poslanika, za Vladu će najverovatnije glasati i socijalisti sa kojima su u toku pregovori o personalnim rešenjima. Njih u skupštini predstavlja 29 poslanika.

Mandat vlade počinje da teče polaganjem zakletve, koja glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“. Ove reči ćemo, kako se za sada čini, čuti 10. 11. 12. ili 13. avgusta.