Polemika ombudsmana i državnog sekretara MUP-a

Vesti 10. avg 201612:53 > 15:49
Tanjug/Rade Prelić

Ombudsman Saša Janković i državni sekretar Jana Ljubičić nastavili su i danas polemiku koja je počela juče kada je Janković ukazao da MUP šalje lošu poruku građanima oko slučaja Savamale.

Saša Janković je izjavio danas da MUP Srbije, u jučerašnjem saopštenju, nije objavio „ni reči o zakonskim obavezama“ tog ministarstva na koje je on prethodno ukazao, saopštivši da MUP nije odgovorio na njegove preporuke u vezi sa slučajem „Savamala“ iako ga na to obavezuje zakon.

„Umesto toga državna sekretarka u MUP-u, u službenom kapacitetu pokušajem ličnih diskvalifikacija ‘brani’ od Zašitnika građana pravo ministra Stefanovića da podnese ‘privatnu’ tužbu“, izjavio je Janković agenciji Beta.

„Da li ona ‘samo’ zloupotrebljava položaj stavljajući MUP u ulogu advokata privatnog lica ili je to najbolji dokaz potrebe da stanem u zaštitu slobode medija s obzirom na to da njena službena reakcija otkriva da iza dr Stefanovićeve tužbe stoji državni aparat sile i da je ministrova tužba protiv NIN-a u stvari pritisak vlasti na kritičko novinarstvo“, izjavio je Janković.

Zaštitnik građana juče je saopštio da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tužbom protiv nedeljnika NIN na sud izvodi kritičku misao umesto da se postara da policija pred pravdu izvede ljude u fantomkama koji su rušili objekte u Savamali.

Reagujući na tu izjavu, državna sekretarka u MUP-u Jana Ljubičić saopštila je da Janković na „najgori način i suprotno Ustavu i zakonima Srbije, osporava ljudsko i zagarantovano pravo Stefanovića da zatraži pravdu na sudu, zbog grubih laži i nestina koje su iznete u nedeljniku NIN“.

Ljubičić: Janković je politički igrač

Državni sekretar MUP-a Jana Ljubičić u svom odgovoru ombudsmanu navela je da njegova današnja izjava potvrda da on više nije Zaštitnik građana, već novi „politički igrač“, koji, kako je ocenila, zloupotrebljava svoju funkciju i obmanjuje javnost Srbije.

“Prećutao je zašto za njega postoje građani prvog i drugog reda i zašto misli da zakon nije isti za sve. Ako neko koristi službene kapacitete, onda to očigledno čini Saša Janković u svojim čestim političkim obraćanjima. Preambiciozan je Zaštitnik, još samo da nam objasni da li želi da bude političar, tužilac, sudija ili sve to zajedno”, navela je ona u pisanoj izjavi koju prenosi MUP.

Ljubičić ističe da Jankovića ne zanima istina, da se stavlja iznad zakona i “sam presuđuje na osnovu ličnih animoziteta”.

“Svakodnevnim politikantskim nastupima i dalje nastavlja da krši Zakon o Zaštitniku građana, a poslednjim izjavama pokazao je da nije zaštitnik svih građana i da se stavlja na stranu samo određenih medija. Po kom kriterijumu je izabrao medije na čiju stranu staje? Evo podsećam da je i sam vodio kampanju protiv medija čije mu se pisanje nije svidelo. Da li to znači da on kao „državni Zaštitnik građana“ može da vrši pritisak na medije? Kao pravnik želela bih da podsetim svog kolegu da traženje pravde na sudu nije nikakav pritisak na kritičko novinarstvo u Srbiji, ali da njegove izjave očigledno predstavljaju pritisak na nezavisno pravosuđe”.