Vulin: Novac planiran za NVO prebačen u Fond za lečenje dece

Vesti 09. dec 201412:37 > 14:40
TANJUG/Miloš Jelesijević

Vlada Srbije donela je odluku o prenameni sredstva koja su bila planirana za konkurs na kome su učestvovale nevladine organizacije i taj novac je već prebačen Fondu za lečenju retkih bolesti dece, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Ministar je poručio nevladinim organizacijama da se ubuduće ne oslanjaju samo na budžetska sredstva, već da traže i druge načine finansiranja.

Vulin je rekao da je što se njega tiče, priča o konkursu završena i da očekuje još izveštaj DRI o tome.

On je precizirao da je Vlada odluku o prenameni sredstava donela u nedelju i da je procedura time završena, budući da su sva sredstva u skladu sa odlukom Vlade, a na predlog resornog, kao i Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija, prebačena na račun tog fonda.

„Što se mene tiče priča konkursu je završena, nije završena samo za DRI koja će proveriti detaljno sve podatke, ali novac nije otišao u neku bezličnu budžetsku rezervu već se koristi za ono što mu je bila svrha-poboljšanje socijalnih uloga, a ova deca zaslužuju da im se pomogne“, rekao je Vulin.

U saopštenju Vlade objavljenom nakon sednice 7. decembra se, međutm, ne navodi da je takva odluka doneta.

Buduća saradnja sa NVO bez problema

Upitan kako će ubuduće Ministarstvo sarađivati sa NVO on je kazao da smatra da Ministatsvo ima dobru saradnju sa njima i da nema razloga da se odnos kvari, niti popravlja. Vulin je rekao i da u Srbiji ima 24.000 nevladinih organizacija i da su sve one imale pravo da učestvuju na konkursu, te da je siguran da će u budućnosti moći dobro da funkcionišu i sarađuju sa resornim Ministarstvom.

On je rekao da se ne ljuti što te organizacije traže njegovu ostavku jer je to, kako je rekao, potpuno legitimno.

„Ministarstvo će sigurno sarađivati sa nevladinim sektorom i nalazićemo načina da kroz nevladin sektor pomognemo ljudima i siguran sam da će nevladine organizacije umeti da razumeju i položaj u kome se država nalazi, ali i u krajnjoj liniji svoju ulogu“, rekao je ministar.

On je pozvao NVO da se ne oslanaju samo na budžetska sredstva, već da traže alternativne načine finansiranja, donatore, da komuniciraju sa lokalnim samoupravama i da taj način obezbedi što više sredstava.

VideoVulin: Slučaj NVO nije gotov samo za DRI