Novi ministri preuzeli dužnost

Vesti 12. avg 201615:45 > 15:45
Ministarstvo pravde

Ministri pravde, poljoprivrede, privrede i prosvete danas su od svojih prethodnika i formalno preuzeli dužnost na čelu dodeljenih resora.

Novoizabrana ministarka pravde Nela Kuburović preuzela je dužnost od dosadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića.

Kuburović je najavila da izborom nove Vlade Srbije Ministarstvo pravde čekaju nove aktivnosti i uvođenje zakona koji bi trebalo da se sprovedu u što kraćem roku.

„Čast je biti u timu Aleksandra Vučića i nadam se da ću opravdati poverenje koje mi je dato s obzirom na brojne poslove u četvorogodišnjem mandatu“, istakla je Kuburović.

Govoreći o Zakonu o poreklu imovine, rekla je da se nada da će do kraja godine biti usvojen i da će u što skorije vreme biti na javnoj raspravi. Istakla je da je Ministarstvo dosta vremena posvetilo izmeni krivičnog zakonika, uvođenjem novih krivičnih dela i izmenom zakonika koji se tiče organizovanog kriminala.

„Zakon o nasilju će biti prvi zakon sa kojim ćemo se naći u Skupštini, od septembra krećemo sa tim. Što se tiče porodičnog nasilja ustanovljeno je da nema kordinacije između organa što se tiče policije i pravosuđa, i potrebno je uvođenje novih mera i vođenje evidencije kada su u pitanju počinioci“, rekla je Nela Kuburović.

Od dosadašnje ministrke poljoprivrede i zaštite životne Snežane Bogosavljević dužnost je danas preuzeo novoizabrani ministar Branislav Nedimović.

Više sredstava za poljoprivrednike

Vlada Srbije

Nedimović je prvog radnog dana u Nemanjinoj najavio da će pregovarati sa međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se obezbedila veća sredstva za poljoprivrednike. On je za TV Pink kazao da će biti subvencionisana obnova objekata za stoku, izgradnja skladišta, zaštita i navodnjavanje poljoprivrednih proizvoda, da bi se povećala proizvodnja i izvoz.

Istakao da je svest o ekologiji u Srbiji na „niskom nivou“ i najavio da će se u narednom periodu raditi na edukaciji u toj oblasti.

Knežević: Sertićev tim sjajna ekipa

Odlazeći ministar privrede Željko Sertić dužnost je danas predao novom ministru Goranu Kneževiću. Ceromeniji primopredaje prisuštvovali su državni sekretari i pomoćnici ministra.

Knežević je zahvalio Sertiću i rekao da tek pošto je video cifre uoči primopredaje, shvata koliki je pomak Sertić napravio dok je bio na čelu ministarstva. Dodao je da je Sertićev tim sjajna ekipa i da su njegovi rezultati u skladu sa onim što je naveo premijer Aleksandar Vučić.

„Urađen je do sada ogroman posao, ali nas isto čeka puno toga još da uradimo“, rekao je Knežević i poručio da će u saradnji sa tim timom pokazati da je dostojan funkcije.

Poziv Verbiću da ostane u ministarstvu

U prostorijama Ministarstva prosvete i nauke obavljena je primopredaja dužnosti između odlazećeg ministra Srđana Verbića i novog ministra Mladena Šarčevića. Šarčević je tom prilikom pozvao Verbića da ostane da radi u ministarstvu, jer smatra da je ministarstvo koje je vodio dobro radilo.

Verbić je posle primopredaje dužnosti objasnio da je došlo do greške u obračnu junske plate zaposlenima u osnovnim i srednjim školama.