Huligani i obračuni na ulicama – šta država (ne) radi?

Vesti 14. avg 201618:45 > 19:15
N1

Vođa navijača “Zabranjeni” Alen Kostić, koji je juče teško ranjen u beogradskom naselju Železnik, preminuo je u bolnici od zadobijenih povreda. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da motiv tog napada nije navijački obračun, već privatne razmirice između žrtve i osumnjičenog.

Da li su navijačke grupe zapravo samo paravan za kriminalne aktivnosti njihovih članova i zašto se u Srbiji čini nemogućim borba s tim problemom?

Beogradska predgrađa – Železnik i Rakovica – postala su poprište oružanih sukoba u toku jednog popodneva. Do hapšenja osumnjičenih za napade ti delovi prestonice buhvalno su bili pod opsadnim stanjem. Bilans – jedan ubijen, jedan ranjen, a kod uhapšenih su pronađeni pištolji i puška kalašnjikov.

Kako N1 nezvanično saznaje, slučajevi u naseljima Rakovica i Železnik nisu međusobno povezani. Ipak svim učesnicima u oba vatrena okršaja zajedničko je da su protiv njih i ranije podnošene prijave za teška krivična dela, a većina njih bili su ili su i sada pripadnici navijačkih odnosno huliganskih grupa.

Iako su se oba napada dogodila van stadiona i bilo kakvog sportskog dešavanja, većina medija je ocenila da je u pitanju sukob navijača.

„To nisu navijačke grupe, to su bande kriminalaca koji diluju drogu… Oni to rade usred bela dana, na ulici, podivljali su ponovo… Kao da je došlo do neke dominacije nekog agresivnog krila narko-mafije i mi ponovo imamo sličnu situaciju s devedesetim godinama“, ocenjuje kriminolog Dušan Davidović.

Protiv kriminalaca, koji su i članovi navijačkih grupa, poslednjih godina podneto je na desetine krivičnih prijava za ubistva, pokušaje ubistva, trgovinu drogom, iznudu… Ako slučajevi ne zastare i dođu do suda, procesi traju godinama i gotovo nema pravosnažnih presuda. A zakon, iako dobar, retko je primenljiv, i kada se krši na samim sportskim tribinama i pred kamerama.

„Postoji nekoliko stepenika u sprovođenju tog zakona, postoje procedure… Međutim, kod nas uvek na nekom stepeniku zakaže stvar, policija se žali na tužilaštvo, tužilaštvo na policiju, pravosuđe i na jedne i na druge, a suštinski je da, što bi rekao premijer, nema političke volje za obračun sa huliganima“, navodi novinar Zoran Pavić.

A premijer je u maju rekao da ako o problemu huligana bude govorio u ekspozeu, to značiti da će se ući u borbu s njima, u suprotnom – izviniće se jer država za to nema snage. Prošle nedelje u ekspozeu koji je dostavljen novinarima, ovom problemu posvećene su dve rečenice – navodi se da će se efikasnim radom svih institucija učiniti sve da sportski događaji ne budu obeleženi nasiljem, a oni koji ga izazivaju biće strogo kažnjeni.

Detaljnije u prilogu Jelene Zorić: