Inicijativa mladih obećava da će srušiti spomenik Miloševiću

Vesti 22. avg 201615:44 > 15:50
Reuters

Inicijativa mladih za ljudska prava obećala je, povodom izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da spomenik Slobodanu Miloševiću ne bi opstao "jer bi se verovatno samozvane demokrate služile vandalizmom", da taj spomenik u Beogradu ne bi opstao nijedan dan i da bi to bila odbrana demokratske i evropske Srbije, a ne vandalizam.

„Mi, predstavnici izgubljene generacije, rođeni devedesetih godina, u najgoroj deceniji moderne srpske istorije, obećavamo da spomenik Slobodanu Miloševiću neće opstati nijedan dan u našem gradu“, navela je inicijativa u proglasu.

Oni koji su rođeni i detinjstvo proveli u vreme ratova, potpune izolacije i odsečenosti od sveta, najveće bede i siromaštva, govore „i u ime svih mladih koji su sa služenja vojnog roka slati na prve linije fronta, mladih koji su gutali suzavac i kojima su glave i kičme lomili policijski pendreci, mladih koji su rano detinjstvo proveli u podrumima i redovima ispred supermarketa“.

„Govorimo i u ime mladih koji su devedesetih godina pobegli u svet da se nikada ne vrate, mladih koji i danas beže u svet zbog posledica devedesetih godina, mladih koje je Miloševićeva politika odvojila od prijatelja sa kojima su se do tada igrali, družili i zabavljali, naših vršnjaka iz regiona koji su devedesete proveli pod opsadom“, dodali su.

Inicijativa je u proglasu navela da govori „i u ime žrtava Miloševićevih krvavih eskadrona koji su sejali smrt od Hrvatske do Kosova“, svih žrtava bombardovanja koje do danas nisu popisane imenom i prezimenom, „prisilno mobilisanih izbeglica koje su vraćane u grotlo rata iz kojeg su izbegle“, proteranih vršnjaka koji su došli na traktorima i u Srbiji, umesto utočišta, dobili zabranu ulaska u glavni grad, „svih žrtava velikosrpske ideje, svih prognanih i ubijenih novinara i političkih protivnika režima“.

Oni su naveli da je taj proglas „i u ime generacije naših roditelja, učitelja, nastavnika i profesora koji su uprkos diktaturi mržnje, laži, obmana, nasilja, prevare, lopovluka, uspeli da očuvaju dostojanstvo i nauče nas vrednostima slobode, mira, istine i pravde, u ime generacije naših baka i deka, kojima je ukradeno sve što su za života stvorili da bi se finansirala ratna mašinerija i krađa izbora, kao i svih onih kojima su Milošević, njegova politika, njegov režim, poltroni i poslušnici posredno ili neposredno uništili živote“.

„Naša obaveza prema generaciji rodhenoj 2000-ih jeste da obezbedimo da oni budu prva generacija koja će ceo život proživeti u miru. Zbog toga nećemo dozvoliti da spomenik poslednjem gospodaru rata sa naših prostora bude postavljen u Beogradu. Ukoliko do toga dođe, naša obaveza je da ga srušimo. To nije vandalizam, nego odbrana demokratske i evropske Srbije“, saopštila je inciijativa.

Nikolić je danas, govoreći o polemici o bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću, rekao da će javnost uvek biti podeljena oko Miloševića, kao i oko još nekih ličnosti.