Gradonačelnik Niša odustao od spiskova građana

Vesti 23. avg 201615:22 > 15:25
TANJUG/ Zoran Žestić

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović odustao je od baze podataka građana koji su tužili Grad, pošto je stiglo javno upozorenje od Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljuba Šabića.

Južne vestiobjavile su da je Bulatović rekao da odustaje od svoje ideje i „da nije imao lošu nameru“.

Šabić je na svom Twitter nalogu napisao da se Bulatović javio telefonom odmah posle upozorenja i da je rekao da neće praviti bazu podataka.

„Žao mi je što ta ideja neće moći da bude realizovana, jer je motiv bio dobar – da se uštede značajna sredstva i građana i grada“, rekao je Bulatović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, građani i gradski budžet plaćaju sada stotine miliona za sudske troškove, izvršitelje i advokate.

„Samo jedna tužba građana za dug ‘Pčelice’ od 6.000 dinara, koštala je grad zajedno sa sudskim troškovima 80.000 dinara“, rekao je gradonačelnik Niša.

On je istakao da nikada nije pomenuo nikakve „crne liste“ sa imenima građana kada je govorio o formiranju baze podataka.

„Reč je o imenima građana kojima pravobranilaštvo i javna preduzeća već raspolažu. Želja je bila da se od tih podataka formira baza podataka i da se tim građanima ponudi kompromisno rešenje kada su u pitanju uzajamna dugovanja“, kazao je Bulatović.

Gradonačelnik Niša ranije je najavio da će grad formirati posebnu bazu podataka o građanima koji su podnosili tužbe protiv grada, kao i posebno radno telo koje će se baviti analizom tih podataka.