Da li nastavnicima sa višom školom prete otkazi?

Vesti 23. avg 201618:36 > 18:41
N1

Nedelju dana pred početak nove školske godine problemi prosvetara se gomilaju, upozoravaju sindikati, dok im nadležno ministarstvo poručuje da ne razumeju problematiku i uverava da se problemi uveliko rešavaju.

Poslednji u nizu koji je zabrinuo prosvetne radnike je tumačenje Pravilnika o stručnoj spremi, a tačka nesporazuma su učitelji i nastavnici sa završenom višom školom.

Da li nastavnicima sa višom školom tj. VI stepenom obrazovanja prete otkazi kada novi Pravilnik o stručnoj spremi stupi na snagu?

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković podseća da problem postoji već godinu dana zbog obavezujućeg tumačenja Ministarstva na koje je potpis stavio bivši ministar prosvete Srđan Verbić.

U tom dokumentu se navodi: “Lice sa VI stepenom stručne spreme koje je proglašeno tehnološkim viškom i zasniva radni odnos putem preuzimanja u drugoj školi mora u skladu sa zakonom da ima odgovarajuće, tačnije visoko obrazovanje”.

Ovo obrazloženje su dobile sve školske uprave i ono je i dalje je na snazi, dodaje Janković.

“Tako da su oni praktično ostali na vetrometini jer nisu mogli biti preuzeti u druge škole, a u svojim su gubili delove ili čitave norme. Nadam se da će to biti prevaziđeno. Mi smo pokušavali da obasnimo da preuzimanje nije zasnivanje radnog odnosa kako je to tumačeno, već da naravno nema razloga da oni koji su već dvadeset i više godina u sistemu imaju nemerljivo iskustva budu nekako skrajnuti iz priče preuzimanja”, kaže Janković.

U Ministarstvu prosvete tvrde da se Pravilnik odnosi na one koji tek treba da se zaposle. “Učitelji i nastavnici u osnovnim školama sa šestim stepenom stručne spreme ostaju u sistemu i nema reči o otpuštanju, niti to predviđaju izmene i dopune Pravilnika o vrsti stručne spreme. Izmene i dopune Pravilnika su pogrešno protumačili pojedini sindikati”, tvrde u Ministarstvu.

Pitanje viška zaposlenih novoizabranog ministra prosvete Mladena Šarčevića je sačekalo čim je preuzeo dužnost.

“Ja sam u nekom mom internom ekspozeu objasnio da menadžerskim pristupom i mojim razmišljanjem se može štedeti na mnogo čemu pre nego na zaposlenima u nastavi”, rekao je tada Šarčević.

Ubrzo potom resorni ministar je izneo procenu da je oko 9.000 zaposlenih u prosveti tehnološki višak, dok je za N1 u Ministarstvu potvrđeno da se podaci prikupljaju i da će biti poznati do početka školske godine.