Čurkin: Ignorišu se napadi na srpske povratnike na Kosovu

Vesti 25. avg 201619:43 > 19:49
REUTERS/Brendan Mcdermid

Neprihvatljivo je što se ignorišu napadi na srpske povratnike na Kosovu, kao i na novinare, izjavio je danas ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj situaciji na Kosovu.

Kosovo je među tri teritorije sa kojih se regrutuje najveći broj boraca organizacije Islamska država, rekao je Čurkin.

Britanski predstavnik je ocenio da je zlatna medalja na Olimpijskim igrama sportiste sa Kosova dokaz integracije Kosova u međunarodnu zajednicu.

Trebalo bi smanjiti broj izveštaja o Kosovu koji se podnose Savetu bezbednosti UN, kako bi se svetska organizacija koncentrisala na ozbiljnije probleme, rekao je predstavnik Velike Britanije.

Kineski predstavnik je naglasio da Peking podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Situacija na Kosovu je stabilna, ali je suočena sa brojnim izazovima, ocenio je kinenski predstavnik.

Američka predstavnica Mišel Sizon je postavila pitanje da li je neophodno da UNMIK i dalje ima 1.025 pripadnika na Kosovu.

Uspeh Kosova je uspeh celog regiona i neophodna je potpuna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, ocenila je predstavnica SAD.

Predstavnik Francuske je izjavio da se budućnost Kosova ne odlučuje u Savetu bezbednosti UN, već u dijalogu između Beograda i Prištine.

Prioritet je vladavina prava na Kosovu, rekao je predstavnik Francuske, naglasivši zabrinutost zbog nasilja nad pripadnicima manjinskih zajednica.