OEBS: Mediji u kampanji najviše prostora dali SNS-u

Vesti 27. avg 201618:51 > 18:59
N1

Mediji o radu Vlade izveštavali pozitivno, a SNS-u je dato najviše prostora, zaključio je OEBS u izveštaju o radu medija tokom izborne kampanje

Stigao je još jedan izveštaj o radu medija tokom izborne kampanje – istraživači OEBS-a su zaključili da je Srpskoj naprednoj stranci dato najviše prostora, kao i da su mediji o radu Vlade izveštavali vrlo pozitivno. Sa druge strane, još uvek se čeka izveštaj o monitorignu Regulatornog tela za elektronske medije.

OEBS nije napisao ništa novo, ali je pečatirao ono što već dugo znamo, kaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Aktivnosti Vlade Srbije su dominirale udelom od 40 odsto na javnim servisima, dok su sve privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom o Vladi i Srpskoj naprednoj stranci izveštavale blagonaklono.

„To nam govori da mi nememo profesionalne medije već da imamo medije koji su akteri na političkoj sceni. Drugim rečima, oni nisu u službi građana”, kaže Obradović.

Rezultati postaju još porazniji kada se uporede sa zemljama članicama Evropske unije, ističe Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

„U Slovačkoj imate, na primer situaciju da je takozvano neutralno ili objektivno izveštavanje zastupljeno sa oko 60-70 odsto, dok je to u Srbiji svega 20 odsto. Zbog aktuelne političke konfiguracije, ja se bojim da će nam predsednički izbori biti zamagljeni”, kaže Gavrilović.

Na neravnopravnu kampanju u medijima se tokom izbora žalila gotovo kompletna opozicija, a pojedini su to učinili i zvanično – Regulatornom telu za elektronske medije.

„Mi smo zbog toga uložili prigovor i dobili smo odgovor da je prigovor neosnovan, nismo dobili neko jasno obrazloženje zbog čega. Ali to ne treba da spreči odbor za kulturu i informisanje i u ovom mandatu radi svoj posao”, kaže Vesna Marjanović članica DS-a i Skupštinskog odbor za kulturu i informisanje.

Međutim, pomenuti odbor još ni reč o izborima. Takođe, ni u SNS-u niko nije mogao da govori na ovu temu. Slično je i u REM-u, koji već mesecima odlaže objavljivanje svojih rezultata.

Od izbora su prošla puna četiri meseca i skoro tri dana. Međutim, u REM-u i dalje ne mogu da nam kažu izveštaj o njihovom monitoringu, s obzirom da je, kako kažu, danas neradan dan.