Združena vežba policija Srbije i RS uznemirila BiH

Vesti 28. avg 201612:06 > 19:11
Tanjug/Rade Prelić

Na graničnom prelazu Trbušnica kod Loznice održava se združena antiteroristička vežba policija Srbije i Republike Srpske "Drina 2016". Vežbi su prisustvovali predsednici Srbije i Republike Srpske, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.

U svetlu narušenih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, baš na samom graničnom prelazu između te dve zemlje kod Loznice, održana je antiteroristička vežba „Drina 2016“ a na njoj su zajedno nastupile policijske snage Srbije i Republike Srpske.

Predstavnici bošnjačkog naroda u tom entitetu, vežbu vide kao zabrinjavajuće zveckanje oružjem, na šta iz Srbije odgovaraju: “Nećete nam određivati šta da radimo na svojoj teritoriji”.

Da su teroristi zauzeli granični prelaz između Srbije i BiH i oteli autobus s putnicima, napad specijalnih antiteorističkih jedinica usledio bi sa svih strana – s kopna, s reke i iz vazduha.

Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić

I da je stvarna, akcija hapšenja i ubijanja terorista trajala bi mnogo kraće od pola sata koliko je trajala pred publikom. 10.000 građana sa tribina stadiona, i gotovo kompletno rukovodtsvo Republike i Srbije, s posebne tribine posmatrali su zajedničku pokaznu vežbu policija RS i Srbije.

“Danas ste bili kao jedan, tako dišete, tako razmišljate, tako radite”, poručio je predsednik Nikolić. “I ako bi se davala vojnička ocena ove vežbe, rekao bih: vrlo dobar”, naveo je on.

Tanjug/Rade Prelić

Predsednik RS Milorad Dodik kazao je da je zajednička akcija pokazala da ne sme da bude granica. “Sigurno narod koji ovo gleda zna da i RS i Srbija imaju osposobljene strukture spremne da uzvrate bilo kakav udarac našem poretku, a naša zajednička akcija je pokazala da ne može da bude granica, jer ni terorizam ne poznaje granice”, rekao je on.

No preko Drine ovi zvuci čuli su se kao zabrinjavajuće zveckanje naoružanjem. Niti je za njih, kažu, vreme, niti je granični prelaz dobro mesto. U svetlu najave referenduma u RS, pokazna vežba, tvrdi potpredsednik RS iz redova bošnjačkog naroda, Ramiz Salkić, samo podgreva tenzije.

“S druge strane, vrlo je ružno da se odvijaju vežbe na granici jedne države, a da ta država nije, kroz državne i policijske agencije, u to uključena, već da policija jedne države radi s policijom jednog entiteta. To sigurno ne doprinosi stabilnosti, poverenju i svemu onome što bi trebalo da budu interesi Srbije u ovom trenutku”, oceniio je Salkić.

U trenutku kada se ceo svet bori protiv terorizma ovakve izjave su, odgovaraju u MUP-u Srbije, neozbiljne, neprimerene, ali pre svega, neosnovane, smatra Jana Ljubičić, državna sekretarka MUP-a Srbije.

“Podsetiću da je antiteroristička vežba ‘Drina 2016’ izvedena na teritoriji Republike Srbije i da joj je cilj bio jačanje i saradnja u borbi protiv terorizma i svih bezbednosnih izazova. Republika Srbija je suverena država i neće dopustiti da joj bilo ko sa strane određuje šta će raditi na svojoj teritoriji”, poručuje ona.

Šta o svemu misli predsednik RS nije bilo moguće pitati.

Nezvanično, premijer Srbije Aleksandar Vučić čekao se do poslednjeg trenutka, no ova vežba protekla je bez njega.