Poverenik poslao pismo Aleksandru Vučiću

Vesti 29. avg 201611:41 > 11:45
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da deo vlading Nacionalnog programa za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu koji se odnosi na bezbednosnu proveru narušava pravnu sigurnost i ustavne garancije o zaštiti ličnih podataka.

Šabić je u pismu premijeru Aleksandru Vučiću zatražio da vlada stavi van snage taj deo Nacionalnog programa i da uređivanje onih bezbednosnih provera koje smatra neophodnim, obezbedi kroz dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Vlada je u septembru 2015. godine donela Nacionalni program za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu i klasifikovala ga oznakom „strogo poverljivo“, a poverenik je za taj dokument saznao u maju ove godine tokom službene prepiske sa „Er Srbijom“.

Kako je objavljeno na sajtu poverenika, Šabić je u pismu, uz puno uvažavanje značaja bezbednosti u vazdušnom saobraćaju, ukazao na narušavanje pravne sigurnosti i kršenje ustavnih garancija koje taj dokument proizvodi, odnosno na potpunu pravnu nekonzistentnost „sistema“ koji se uspostavlja suprotno izričitim ustavnim odredbama.

„Uputstvo za bezbednosnu proveru, koji sadrži opis bezbednosne provere, opredeljuje državne organe nadležne za obavljanje bezbednosne provere, kategorije osoblja za koje se primenjuje bezbednosna provera, proces podnošenja zahteva, te proceduralna razmatranja u vezi sa sprovođenjem bezbednosne provere“, naveo je poverenik.

On je dodao da Ustav Srbije jemči zaštitu podataka o ličnosti i utvrđuje da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom.

Poverenik je u pismu ukazao i na pravnu konfuziju u Uputstvu, koja se odnosi na dva različita oblika obrade podataka o ličnosti koja nose isti naziv „bezbednosna provera“, a bitno se razlikuju i još jednom apelovao da vlada donese Akcioni plan za sprovođenje Strategije zaštite podataka o ličnosti.