Skup podrške LGBTI osobama ispred ambasade Turske

Vesti 29. avg 201621:27 > 21:33
Gayten-LGBT/Da se zna.

Ispred Ambasade Turske u Beogradu su dve organizacije koje se bave pravima LGBTI osoba organizovale skup u znak sećanja na brutalno ubistvo Hande Kader, trans-aktivistkinje i aktivistkinje za prava seks radnica iz Turske.

Hande Kader (22) silovana je, ubijena i spaljena u Istanbulu početkom avgusta. Ona je bila jedna od trans-žena koja se godinama borila za prava LGBTI osoba i seksualnih radnica i radnika u Turskoj.

Postala je simbol te zajednice nakon što se u junu prošle godine, sedeći na ulici, suočila s vodenim topovima koje je policija koristila da bi sprečila gej paradu u Istanbulu.

Učenici skupa pred Ambasadom Turske u Bogradu su rekli da žele da upozore i na sve učestalije napade na LGBT osobe u Srbiji, koji uglavnom prolaze nekažnjeno, zbog neadekvatnog reagovanja institucija ili zato što same LGBTI osobe ne prijavljuju nasilje „iz straha od autovanja ili nepoverenja u institucije“.

Hande Kader je druga osoba iz LGBT zajednice koja je ubijena u Turskoj u proteklih nekoliko nedelja, a od 2008. u Turskoj je ubijeno 40 trans-osoba.