Dačić: Zamislite da je neko napao Merkel, Putina ili Bajdena

Vesti 30. avg 201608:53 > 08:55
Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbiji stalo do mira u regionu i da će učiniti sve u tom pogledu, ali da je zabrinuta jer postupci drugih strana ugrožavaju mir i stabilnost i vode antisrpsku politiku i zatražio da se zbog toga oglasi EU.

Dačić je rekao za RTS da će poštovati odluku premijera Aleksandra Vučića da Srbija više ne reaguje na provokacije iz regiona i naglasio da je protiv „simetrije krivice“.

On je rekao da Vlada Srbije i on kao šef diplomatije imaju dužnost da brane interese Srbije.

„Mi smo reagovali na postupke i akte, to nisu bili literarni sastavi. Govorimo o postupku zvaničnih državnih organa Hrvatske i BiH“, kazao je Dačić i naveo da je Srbija reagovala na rehabilitaciju kardinala Alojzija Stepinca, ukidanje presude Branimiru Glavašu, na poklič za „Dom spremni“, protiv spomenika Miru Barešiću.

Dačić je rekao da Srbija traži da EU progovori i ocenio da „predstavnici EU govore filozofski, kao da su na Tibetu“.

„Ne postoji država na svetu koja ne bu reagovala na napad na svog premijera van teritorija svoje zemlje. Zamislte da neko napadne Angelu Merkel ili (Vladimira) Putina, ili (Džozefa) Bajdena sada kada je bio ovde kod nas“, kazao je on povodom napada na Vučića u Srebrenici 2015. godine.

Dačić je rekao da su zapadne diplomate juče pozdravile odluku Beograda da ne reaguje na provokacije iz regiona, ali da to nije dovoljno.

„Ali to nije dovoljno. Potrebno je da se spreče postupci i ono protiv čega mi reagujemo“, kazao je šef srpske diplomatija i dodao da EU mora da se oglasi jer jedna njena država članica ugrožava određene vrednosti.

Govoreći o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj, Dačić je rekao da vlasti u Sarajevu ne mogu da ga zabrane, već da međunarodni predstavnici mogu da razmatraju da li imaju mehanizme za to.