Kajakaš "osvaja" Jadran kako bi prikupio pomoć za decu

Vesti 30. avg 201609:39 > 09:42
SOS Dečije selo

Jure Bojnec iz Slovenije putuje kajakom duž Jadranske obale, sa humanim ciljem – da prikupi pomoć za organizacije iz 8 balkanskih zemalja, čiji je rad posvećen deci. Jedna od njih je i SOS Dečija sela Srbija.

“Priče mogu biti moćne i inspirišuće. Jedna od mojih ličnih priča je nedavno započela, ali neće imati uspešan završetak bez vas i zbog toga bih voleo da računam na vašu podršku. Na taj način ova priča može postati i vaša priča”, kaže Jure Bojnec, govoreći o svom humanom poduhvatu i upućujući poziv za podršku akciji koju je pokrenuo.

Bojnec kaže da je već duže vreme želeo da kajakom putuje preko Jadranskog mora. 

„Ovo će biti moja avantura i vreme za relaksaciju, daleko od svakodnevnog stresnog života”, kaže Bojnec.

Putovanje je počelo 21. avgusta u albanskom gradu Valona. Odatle je humani kajakaš krenuo ka severu, sa namerom da preplovi ušće reke Vijosa i odatle je stigao na crnogorsku obalu gde će, u roku od nekoliko dana, obići Ulcinj, Sveti Stefan, Miločer i Budvu. Nakon toga ga očekuje veslanje do Hrvatske. Postoji i humanitarni cilj projekta “Jadransko putovanje kajakom”.

 “Pošto radim u internacionalnoj kompaniji “Zott”, znam da su u jadranskom regionu naši najverniji konzumenti uglavnom deca. Zbog toga i ja želim nešto da poklonim deci”, kaže organizator ove akcije.
Sa tim ciljem napravljeno je partnerstvo sa 6 SOS Dečijih sela u regionu (iz Hrvatske, Srbije, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova), kao i sa programom “Botrstvo” u Sloveniji i domom za decu “Mladost” u Crnoj Gori. Sve ove organizacije spaja zajednička ideja i pružanje pomoći ugroženoj i deci, koja su u riziku zbog različitih socijalnih, ekonomskih, zdravstvenih i porodičnih problema.

Bojnec je pozvao sve zainteresvovane ljude, svoje poslovne partnere, poznanike i prijatelje da donacijama podrže njegov cilj i na taj način pomognu humanitarnu organizaciju u svojoj zemlji.

“Zahvaljujem se unapred za sve donacije za decu kojima je pomoć najpotrebnija. Siguran sam da će svaka doprineti njihovoj boljoj budućnosti”, poručio je humani kajakaš.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane 1949. godine, koja danas u 134 zemlje pomaže 1.200.000 ljudi.