Istraživanje: Policija duboko korumpirana i politizovana

Vesti 30. avg 201609:46 > 09:49
N1

Građani Srbije doživljavaju policiju kao duboko korumpiranu, politizovanu, okrenutu prevashodno sebi a ne njima, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Istraživačica ovog centra Aurelijka Đan rekla je, gostujući u Novom danu N1 televizije, da rezultati pokazuju da 44 odsto građana Srbije ne veruje u policiju dok 54 odsto njih ističe da ima poverenje u policiju.

Prema njenim rečima, građani policiji zameraju razne stvari a najviše politizaciju jer veruju da je policija usko povezana s politikom i da je “produžena ruka političara”. Druga stvar koja se zamera policije je korumpiranost a treća nepotizam tj građani veruju da se zapošljavanje dešava preko rodbinskih ali i političkih veza.

Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ističe da je istraživanje rađeno ne samo u Srbiji već i u Bosni i Hercegovini, Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori.

 “Rezultati su pokazali da su ovo zemlje koje su slične pa i kada je u pitanju odnos prema policiji, kaže ona dodajući da su istraživali i odnos prema policajkama i kako njih građani vide. “Policajka je lepa, šarmantna, vaspitana, kulturna a jedna trećina tek smatra i da je sposobna za posao. Zabrinjavajuće da građani, i to je stav 11 odsto ispitanika iz regiona, policijaca definišu kao korumpiranog muškarca”.

Mandić naglašava i da nasuprot tome, građani policajke vide kao poštene i kao osobe koje ne bi uzele pare za posao za koji su već plaćene.

Ističući ključne razlike koje su primećene tokom istraživanja, ona je navela da je na Kosovu i u Albaniji zabeleženo drastično veće poverenje u policiju, da je zabeleženo izrazito nepoverenje u medije u Srbiji i Makedoniji, dok u ostalim zemljama prevladava poverenje a treća razlika je generalno veće poverenje građana Crne Gore u sve institucije.

Najzanimljiviji podatak iz istraživanja je, kako navodi Mandić, to što građani regiona (58 odsto njih) tvrde da imaju poverenje u policiju dok svaki drugi kaže da smatra da je policija duboko korumpirana.

“Građani smatraju (60%) da policija radi u interesu vlade i vladajućih stranaka a tek onda građana. Rad u interesu građana je izuzetak a ne pravilo. Trećina smatra da je ključ za zapošljavanje u policiji veza, doživljavaju je kao duboko korumpiranu I doboko politizovanu, okrenutu sebi a ne građanima”.

Istraživanje je sporovedeno u aprilu a za potrebe Beogradskog centra za bezbednosnu politiku radio ga je Ipsos i u njemu je učestvovalo 1.000 ispitanika.