REKOM: Vlade regiona da prekinu ćutanje o sudbinama nestalih

Vesti 30. avg 201610:51 > 10:54
N1 info

Koalicija za REKOM pozvala je vlade post-jugoslovenskih zemalja da prekinu ćutanje o sudbinama nestalih i tajnim grobnicama i obelodane podatke o njihovim lokacijama.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je da je u ratovima na teritoriji nekadašnje SFRJ život izgubilo najmanje 130.000 ljudi, a da sudbina najmanje 13.000 ljudi još nije razjašnjena.

„Najveći broj nestalih u Bosni i Hercegovini – oko 10.000 ljudi. Republika Hrvatska traga za posmrtnim ostacima 930 Hrvata, svojih državljana, za čiji nestanak i skrivanje posmrtnih ostataka, okrivljuje državne institucije Srbije i vrh bivše JNA“, navedeno je u saopštenju. Dodaje se da Srbija u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, i na međunarodnom nivou, zastupa interes porodica za rasvetljavanjem sudbine nestalih 680 Srba, bržom ekshumacijom markiranih masovnih grobnica i identifikacijom ekshumiranih posmrtnih ostataka.

„Srbija traga za posmrtnim ostacima svojih državljana koji su nestali u vezi sa ratom na Kosovu, i to, 417 Srba, 83 Roma, Aškalija i Egipćana, 23 Bošnjaka, 13 drugih nacionalnosti i za posmrtnim ostacima 31 Crnogorca, za kojima traga i Crna Gora. Osim toga, Srbija i Crna Gora tragaju za posmrtnim ostacima 142 državljanina bivše SRJ koji su nestali u periodu 1991-1995. godine u ratu na području Hrvatske ili BiH“, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima FHP i FHP Kosovo (Baza podataka Kosovske knjige pamćenja), sudbina još 1.697 osoba (1.130 Albanaca, 417 Srba, 31 Crnogorac, 23 Bošnjaka, 83 Roma, Aškalija i Egipćana i 13 drugih nacionalnosti) nije razjašnjena, što je veći broj nego broj nestalih na listi Međunaronog komiteta Crvenog krsta, sačinjenoj na osnovu prijave porodica.

„Porodicama nestalih i društvu je potrebno da sećanje na nestale postane deo društvenog sećanja o prošlosti. Nepostojanje tela uskraćuje porodicama i društvu fizički simbol sećanja na žrtve. Porodice nestalih moraju dobiti pravo da svoje najmilije dostojanstveno sahrane, obeleže grob i polože cveće“, naveo je Fond.