Porodice na Kosovu obeležile Dan nestalih

Vesti 30. avg 201616:36 > 16:41
Tanjug/Dragan Kujundžić

Članovi udruženja i porodice nestalih Srba i drugih nealbanaca na Kosovu obeležili su protestom Međunarodni dan nestalih lica. Oni su protestvovali na Trgu oslobodilaca u Gračanici noseći transparente sa fotografijama nestalih srodnika.

Koordinator udruženja nestalih Srba i drugih nealbanaca na Kosovu Milorad Trifunović rekao je da porodice nestalih za svojim najmilijima tragaju skoro dvadeset godina, tako da su neki članovi porodica odustali od dalje borbe. 

„Albanci pokazuju na hram u Prištini jer je dokaz postojanja pravoslavlja i tu se kopa i pretražuje. Bilo gde da pokažu, kopa se i pretražuje. A mi pokazujemo na brojne lokacije, ali već pet godina ne pretražuje se ni jedna od tih lokacija na Kosovu i Metohiji gde se pretpostavlja da se nalaze tela srpskih i žrtava drugih nealbanaca“, rekao je Trifunović. 

Prema njegovim rečima, za pet godin koliko traju pregovori između Prištine i Beograda nikada na sto tih pregovora nije stavljena tema rasvetljavanja sudbine kidnapovanih i nestalih i za porodice nestalih za to su krivi svi koji predvode te pregovaračke delegacije od početka pregovora. Trifunović je podsetio da na zloglasnu „žutu kuću“ nisu ukazali Srbi. 

„Prema navodima glavne haške tužiteljke Karle del Ponte, u toj kući na severu Albanije kidnapovanim Srbima vađeni su organi. Delponteova se poziva na osam svedoka koji su nezavisno jedan od drugog isto govorili o kući u selu Ribe u čijem podrumu je jedan lekar, Albanac iz Peći, sa upadljivo kukastim nosem, vadio organe pedesetorici zarobljenika“, rekao je na protestu Trifunović. 

On je dodao da su čudom svi ti svedoci netragom nestali. 

„Nestaju pod čudnim okolnostima. Odustaju od svedočenja ili umiru. A tako je nažalost sa svim svedocima koji su bili spremni da progovore o zločinima nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji“, rekao je Trifunović. 

On je dodao da je kratko vreme o svemu tome i govorilo, ali uz obećanja da će sve biti provereno priča je završena, što govori o činjenici da „naši nestali“ nisu važni. „To je neizgovorena poruka koja stiže do nas. Mi se moramo boriti bez obzira na sve poruke koje do nas stižu“, poručio je Trifunović.

Prema njegovim rečima, Međunarodni sud za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, kao poslednja nada Srba i drugih nealbanaca, čitavu večnost se osniva. Trifunović dodaje i da porodice nestalih traže samo istinu i pravdu i da veruju da je pravda spora, ali dostižna. 

Protestu su prisustvovali i predstavnici Srba u kosovskim i srpskim institucijama na Koosvu.