Porodice nestalih: Zašto grobna mesta čekaju ekshumaciju?

Vesti 30. avg 201618:22 > 19:14
N1

Posle ratova na teritoriji bivše SFRJ, prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 10.653 osobe vode se kao nestale. Njihove porodice traže da se tela pronađu, a počinioci za zločine procesuiraju.

Ove godine na Kosovu i Metohiji ekshumirani su i identifikovani ostaci 34 osobe od kojih četiri pripadaju nestalim osobama srpske nacionalnosti. U Hrvatskoj nije bilo ekshumacija i identifikacija ove godine.

Šta se s njima dogodilo? Gde su njihova tela? Pitanja su koja godinama – iz dana u dan – postavljaju porodice čiji su članovi nestali tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu. Ratovi su se završili, ali oni koji traže istinu, još nisu pronašli mir.

Molim sve ljude da pomognu, ne znam, kada bi se svi stavili u položaj moj i svih majki, da svoje dete ne vide jedan dan, dva dana, a ne sedamnaest godina koliko ja mog Davora nisam videla, kaže Gordana Ristić.

Za još više od četiri hiljade srpskih žrtava, čija je sudbina nepoznata, njihovi najbliži čekaju odgovor.

„Kako vreme odmiče, zaklinjanja u rešenje problema nestalih od strane zvaničnika je sve više, a rezultata sve manje. Na području Hrvatske se još uvek nalaze 144 poznata grobna mesta, koja već 20 godina čekaju ekshumaciju“, navodi Dragan Pjevač iz Koordinacije udruženja nestalih.

Neekshumiranja, neretko i pogrešne identifikacije, i značajno usporavanje čitavog procesa u poslednje dve godine, samo su neki od problema, navode u Komisiji za nestala lica Vlade Srbije.

„Blizu pet hiljada posmrtnih ostataka i delova tela se nalazi u mrtvačnicama širom bivše Jugoslavije. To su tela koja su pronađena, ali evo dvadesetak godina nisu identifikovana“, navodi Odalović.

Porodice nestalih u organizovanoj šetnji prošle su centrom prestonice – u parku Tašmajdan položili cveće na spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima od 1991. do 2000. godine. U zgradi „Beograđanke“ otvorena je spomen soba stradalih na Kosovu i Metohiji.

Detaljnije u prilogu Jelene Zorić: