Postupak protiv 16 firmi koje prodaju sportsku obuću

Vesti 01. sep 201612:40 > 12:54
Shutterstock

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je protiv 16 firmi koje se bave prodajom sportske odeće, obuće i opreme u Srbiji pokrenula postupke ispitivanja povrede konkurencije.

Zbog osnovane pretpostavke postojanja povrede konkurencije pokrenuti su postupci protiv firmi „N Sport“, „Preduzeće Đak“, „Office-shoes“, „Planeta sport“, „Carvel“, „Sportmarket“, „Zvezda forever“, „Total sport“, „Sportiko“, „Univers-co“, „Eurostar“, „Trim“,“K.G…Fashion“, „Kopelli“ i „STR Fokus“ i „Komision sport one“.

U saopštenju Komisija je navela da je 18. avgusta 2016. godine, zbog sumnje da postoji opasnost uklanjanja ili izmene dokaza, nenajavljeno došla u poslovne prostorije društva „N sport“ i pribavila informacije, podatke i ugovore koje je to društvo zaključivalo sa svojim kupcima.

„Po prikupljenim informacijama i dokumentima, društvo „N sport, kao prodavac, zaključivalo je, sa ostalim učesnicima na tržištu protiv kojih je Komisija pokrenula postupak, ugovore o poslovnoj saradnji koji su sadržavali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje ‘N sport'“, piše u saopštenju.

Ta obaveza se naglašeno odnosila na robne marke ‘Puma’, ‘Russell Athletic’, ‘Sergio Tacchini“ i druge, a ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca, odnosno „N sport“.

„Komisija je osnovano pretpostavila da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu kojom se, na nedozvoljen način, utvrđuju cene i uslovi trgovine, a što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije“, navela je Komisija.

Restriktivni sporazumi su sporazumi učesnika na tržištu koji imaju za cilj ili posledicu ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na teritoriji Srbije, a naročito oni sporazumi koji sadrže odredbe kojima se neposredno ili posredno utvrđuju cene i uslovi u daljoj prodaji ugovornih proizvoda.