Protest u Prištini zbog demarkacije granice s Crnom Gorom

Vesti 01. sep 201613:48 > 14:11
N1

Pripadnici Pokreta Samoopredeljenje i drugih opozicionih partija koji se protive donošenju zakona o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore okupili su se na trgovima ispred Vlade i Skupštine. Skupština Kosova odlučila je da zbog nedolaska poslanika Srpske liste povuče sa dnevnog reda Predlog zakona o ratifikaciji, piše Zeri.

Taj portal navodi da je tako odlučeno zato što sednici ne prisustvuju poslanici Srpske liste, zbog čega nema mogućnosti da taj zakonski predlog prodje skupštinsku proceduru.

Poslanici Srpske liste nisu se pojavili u Skupštini Kosova zbog, kako je rečeno agenciji Beta, nepostojanja bezbednosnih uslova u proteklih nekoliko nedelja za srpsku zajednicu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Zeri javlja da je skupština povukla tu tačku sa dnevnog reda i odložila za neki drugi dan. Međutim, ne zna se kada će ta tačka ponovo biti stavljena na glasanje u Skupštini Kosova.

Pre početka sednice skupštine, okupilo se nekoliko hiljada ljudi, uz jako policijsko obezbeđenje.

Najavili su da će se suprotstaviti i unutar i izvan zgrade Skupštine donošenju sporazuma kojim, prema tvrdnjama opozicije, Kosovo gubi oko 8.000 hektara teritorije.

S druge strane, ratifikovanje sporazuma je uslov za viznu liberalizaciju Kosova sa zemljama Evropske unije.