Nikolić i Vučić nisu pružili podršku referendumu u RS

Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, saopštili su da nisu pružili podršku za održavanje referenduma u Republici Srpskoj (RS), ali ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova legitimno izabranih političara u RS povodom održavanja referenduma.

Nikolić i Vučić sastali su se u zgradi Predsedništva Srbije s članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsednikom RS Miloradom Dodikom, predsednicom Vlade RS Željkom Cvijanović i predsednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Kako je saopšteno, osnovna tema razgovora bila je očuvanje stabilnosti i mira u regionu.

Predsednik i premijer Srbije istakli su da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta Republike Srpske.

Nikolić i Vučić osudili su organizovane napade koji iz pojedinih zemalja regiona stižu protiv Srbije i srpskog naroda, kao i „licemerno ćutanje i pravljenje lažnih simetrija i ravnoteža od strane značajnog dela međunarodne zajednice“.

„Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvek podržati srpski narod, građane RS i njene institucije“, navedeno je u saopštenju Nikolića i Vučića.

Predstavnici RS razumeju stav Beograda

Predsednik predsednik RS Milorad Dodik, predsednica Vlade RS Željka Cvijanović, član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekli su novinarima, posle sastanka, da razumeju stav Srbije, da im je drago što su u Beogradu imali priliku da razgovaraju s predsednikom i premijerom, ali su ponovili da će referenduma u RS biti.

Dodik je ocenio da su Vučić i Nikolić poručili da se neće mešati, odnosno da neće podržavati niti osporavati referendum u RS.

“Na nama je da procenimo opasnosti koje naše odluke mogu da da donesu. RS sve čini u skladu sa zakonima. RS je jedinstvena u pogledu da se odbrani Dan RS, i u tom pogledu će se nastaviti dalje”, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da li će referendum biti održan, Dodik je odgovorio: „Ponosan sam na Srbiju“.

Premijerka Cvijanović je navela da je današnji satanak nastavak razgovora koje su već imali najviši predstavnici Srbije i RS.

“Srbija se neće mešati, i ima puno razumevanja za dešavanja u RS i celoj regiji. Ovo je naša odluka u RS. Rukovodstvo je donelo odluka da se ide u referendum, i razumemo važnost njegovog održavanja”, rekla je Cvijanović, navodeći da “ne vidi razlog za galamu u Sarajevu”.

„Ali, galama se pravi i kada se nekome u Sarajevu ne sviđa u kom pravcu ptice lete“, rekla je ona.

Ivanić je poručio da je 9. januar bio i biće značajan dan za RS, i da će on i dalje biti obeležavan, te da će RS naći način da sprovede odluku Ustavnog suda o Danu RS.

Prema njegovim rečima, to se ne može ostvariti samo od sebe i politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju da prestanu da opstruišu stvari do kojih je Srbima jako stalo. „Moraju da shvate da je vreme osionosti prošlo i da vreme osionosti nikada nikome neće doneti ništa dobro“, rekao je Ivanić.

Upitan da li će biti referenduma o Danu RS najavljenog za 25. septembar, Ivanić je odgovorio: „Da li će biti referenduma ili ne odluku o tome su donele institucije RS, a ja sam u predsedništvu BiH“.

Bosić je rekao da je na sastanku ču dosta informacija koje nije znao, i da je zabrinut za situaciju u čitavom regionu.

“Jedino što mogu je da apelujem na sve da ne dođe do zaoštravanja koje bi nas vratilo 20 godina unazad. Nažalost. mnoge stvari podsećaju na 1990. godinu”, rekao je Bosić. On je naveo da će referenduma biti, jer niko u Skupštini RS nije podneo zahtev da se referendum ne održi.

Konsultacije državnog vrha Srbije

U Beogradu su u utorak povodom poziva Saveta za primenu mira održane „hitne konsultacije“, na koje je pozvao predsednik Nikolić. U zgradi Predsedništva Srbije nešto više od dva sata razgovarali su Vučić, ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, i ministarka pravde Nela Kuburović i za četvrtak dogovorili sastanak sa liderima Srba u RS.

Posle sastanka, Dačić je novinarima rekao da će bezbednost Srbije i stabilnost regiona biti sačuvani, jer je to u interesu Srbije.

„Detaljno smo analizirali situaciju i dogovorene su mere na zaštiti interesa. Građani mogu da budu sigurni da bezbednost neće biti ugrožena“, rekao je Dačić.

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao je u utorak RS da ne održi referendum o Danu Republike, 9. januaru, i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

Referendum o Danu RS najavljen je za 25. septembar.