Junkerov odgovor razočarao Beograd

Vesti 01. sep 201619:17 > 19:21
Reuters/Eric Vidal

Beograd nije zadovoljan dugo očekivanim odgovorom šefa Evropske komisje Žana Kloda Junkera na pismo premijera Aleksandra Vučića. Uprkos očekivanju da u odnosu Srbija - Hrvatska krivac za pogoršanje tih odnosa bude jasno označen, Junker je, čini se, prozvao obe strane. Vučić odgovara da Junkera poštuje, ali da ne podnosi lažnu simetriju.

Njegovo pismo stiglo je odmah, njihov odgovor putovao je tačno mesec dana. Zabrinut zbog, kako je tada naveo, „antisprske“ politike u Hrvatskoj srpski premijer pisao je čelnicima EU. U odgovoru koji potpisuje predsednik Evropske Komisije, Žan Klod Junker zabrinut je, kaže, zbog pogoršanja odnosa Srbije i Hrvatske, obe strane poziva na pomirenje.

“Dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i pomirenje fundamentalni su principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijlani kandidati, ali i isto tako i sve države članice Unije u regionu… Sva otvorena pitanja moraju se rešavati kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštovanje. U interesu je celog regiona da se vrati takvom duhu i diskursu”, naveo je Junker.

Prećutaću, neću ništa reći, odgovara Vučić, no nešto ipak kaže. O autoru pisma samo reči hvale, ne i o samom pismu.

“Neću da govorim ništa, osim što… evo u jednoj rečenici… Ne podnosim kada se sve poistovećuje, kada se prave lažne simetrije i ravnoteže. To je jedna od stvari koju mislim da časni ljudi inače teško podnose. Najlakše bi mi bilo i najviše bih poena dobio ako bih brutalno odgovorio. Neću. Tog čoveka izuzetno poštujem i moram da brinem o ugledu Srbije”, rekao je Vučić.

Bolje da ništa nisu pisali i da nisu odgovarali – dok tako reaguje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad Aleksandar Vulin kaže da će Vladi Srbije, nakon pisma, biti teže da građanima objasni svoju evropsku orijentaciju.

“Zaključak iz ovog pisma je da Srbija prepoznaje probleme, ali da će morati da ih rešava bez učešće Evropske komisije. Dobro je i to znati”, kaže Vulin.

Reagovao je i opozicioni DSS. Junker je, kažu u toj stranci, pismom potvrdio da dikriminacija i rasizam dozvoljeni prema Srbiji i srpskom narodu. Zato još jednom pozivaju Vladu da odustane od ulaska u EU.