Devenport: EU i Srbija imaju zajednički cilj u BiH

Vesti 02. sep 201612:13 > 12:26
Tanjug/Sava Radovanović

Evropska unija i Srbija imaju zajednički cilj da se izbegne krizna situacija u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport upitan o referendumu u Republici Srpskoj.

Devenport je, u izjavi novinarima, ocenio da je još rano reći kakvi će biti rezultati sastanka koji je u četvrtak održan u Beogradu u vezi sa referendumom u RS.

Prema Devenportu, stav Srbije po pitanju referenduma u Republici Srpskoj je jasan, a poznat je i stav Evropske unije.

Evropska unija i Srbija imaju tesnu saradnju, a Srbija je jako napredovala na putu ka članstvu u EU i do sada je otvorila četiri poglavlja, podvukao je Devenport i izrazio očekivanje da će uskoro biti otvorena nova poglavlja.

Upitan o prepisci predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom, Devenport je odgovorio da se Evropska unija zalaže za jačanje regionalne saradnje.

Devenport je ocenio da je regionalna saradnja poboljšana i da se to videlo i na Pariskom samitu organizovanom u okviru Berlinskog procesa.

Važni su i bilateralni odnosi zemalja i oni se moraju poboljšavati kako bi se rešavali problemi, napomenuo je Devenport i dodao da EU podržava veoma širok program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske uz učešće lokalnih samouprava.

Upitan kada bi Srbija mogla postati članica EU, Devenport je rekao da tempo pristupanja zavisi od Srbije i da u tom procesu Srbija ima podršku svih zemalja članica EU i evropskih institucija.

On je napomenuo da je u svakodnevnim kontaktima sa članovima Vlade Srbije i da veruje da je nova srpska vlada posvećena evropskim integracijama.

Prema Devenportu, taj stav je potvrdila i ministarka Jadranka Joksimović koja je danas učestovala na obeležavanju 15 godina saradnje Evropske unije i Srbije.

Joksimović: Srbija spremna da postane deo evropske porodice

Nova Vlada je potpuno posvećena evropskom putu zemlje, izjavila je danas ministarka Joksimović dodajući da je Srbija spremna da se modernizuje i postane „funkcionalni deo evropske porodice naroda“.

Prema njenim rečima, iskreno partnerstvo Srbije i Evropske unije pokazano je u borbi protiv poplava u Srbiji i suočavanju sa migrantskom krizom.

Ona je ocenila da sada treba građanima Srbije približiti vrednosti Evropske unije i koristi od članstva u toj zajednici.

Joksimović je istakla da zato prioritet treba da bude korišćenje fondova Evropske unije za lokalni razvoj u Srbiji.