Vlast razočarana odgovorom Junkera, Srbija nastavlja ka EU

Vesti 02. sep 201617:59 > 18:05
N1

I pored razočaranja zvaničnog Beograda zbog odgovora predsednika Evropske komisije na pismo kojim je premijer Aleksandar Vučić, ukazao na situaciju u regionu i "antisrpsku" politiku u Hrvatskoj, iz Vlade poručuju da Srbija ostaje na evropskom putu.

Šef delegacije Unije u Srbiji navodi da Brisel nastavlja podršku evrointegracijama Srbije i očekuje da uskoro budu otvorena nova poglavlja u pregovorima.

Skup o 15 godina partnerstva Srbije i Evropske Unije bio je prilika za razgovor i o budućnosti tih odnosa. Na pitanje da li su oni uzdrmani nakon izjava o lažnim simeterijama, guranju glave u pesak i ocenama da će Vladi sada biti teže da građanima objasni svoju evropsku orijentaciju, Majkl Devenport ne odgovara direktno, ali kaže da se Brisel zalaže za jačanje regionalne saradnje.

„Svi moraju da rade na poboljšanju tih bilateralnih odnosa zbog toga što neće doći do rešenja tih još uvek postojećih bilateralnih problema bez poboljšanja bilateralnih odnosa“, kaže šef delegacije EU u Srbiji, Majkl Devenport.

Ministarka zadužena za evropske integracija, zbog obaveza nije mogla da razgovara sa novinarima, ali je u obraćanju navela da članstvo u Uniji ostaje strateški cilj Srbije.

„To se nije promenilo, nova vlada je potpuno posvećena evropskom putu i evropskim integracijama“, kaže Jadranka Joksimović.

Na brzinu kretanja tim putem utiču odnosi u regionu, ali, kako ocenjuje predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja, mnogo više od toga, problemi unutar Unije sa kojima se zvanični Brisel suočava.

„Faktor broj jedan za usporavanje nisu ni verbalni napadi Srbije na Hrvate, Hrvata na Srbe itd, to malo usporava, ali suštinski najviše usporava činjenica da Evropa u ovom trenutku ima pet  izazova sa kojima mora da se nosi i proširenje nije, kao što je bilo 2004. god, politički prioritet broj jedan“, kaže  Crnobrnja.

Srbija je do sada otvorila četiri poglavlja u pregovorima sa Unijom, a predsednik vlade Aleksandar Vučić u ekspozeu je naveo da se nada da će sva poglavlja biti zatvorena do kraja mandata ove vlade 2020. godine.