Ana Brnabić: Predah od racionalizacije državne uprave

Vesti 02. sep 201619:52 > 21:57
N1

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne postoji pritisak za dalju racionalizaciju državne uprave ili lokalne samouprave Srbije, zbog dobrih rezultata u toj oblasti protekle godine.

Posle sastanka s gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem, ministarka je rekla i da je fiskalna konsolidacija dozvolila da se „predahne u tom naletu racionalizacije“.

„U ovim trenucima nismo pod pritiskom da dalje previše racionalizujemo državnu upravu ili jedinice lokalne samouprave“, kazala je ministarka.

Ona je ocenila da postoje dve grupe lokalnih samouprava: jedne koje imaju višak zaposlenih, i druge čiji je broj zaposlenih čak i do 25 odsto manji od broja dozvoljenog Uredbom o maksimalnom broju zaposlenih, te zato nisu kvalitetan servis građanima i privredi.

„Ja ću zastupati, ali videćemo sa Ministarstvom finansija i kabinetom premijera, stav da se ne ide dalje sa linearnim smanjenjem, zato što je ono problem u obe vrste jedinice lokalnih samouprava, pa se tako dešava da pojedini kabineti ostanu bez vozača i kafe kuvarica“, dodala je Ana Brnabić.

Slična je situacija, kazala je i u državnim upravama, navodeći primer ministarstva koje vodi, u kojem je 120 ljudi.

Ona je navela da je sledeći korak restrukturiranje javnih preduzeća, ali ona nisu u nadležnosti njenog ministarstva.

Gradonačelnik Leskovca je predložio da se privatizuju službe obezbeđenja i „službe koje kuvaju kafu“ i održavaju higijenu u sedištima lokalnih samouprava.

„Na taj način ljudi ne bi ostali bez posla jer bi bili angažovani u privatnom sektoru, a lokalne samouprave dodatno bi se finansijski rasteretile jer bi se izbeglo plaćanje poreza i doprinosa“, kazao je Cvetanović.

Naveo je da je 2010. godine izvršena racionalizacija u Leskovcu – otpušteno je 313 činovnika, od kojih je kasnije sudskim putem vraćeno na posao oko 200 zbog nezakonitotih otkaza.