Bela Palanka uoči izbora: Ministar u poseti, ne zbog glasova

Vesti 05. sep 201618:48 > 19:10
N1

DS, SDS, LDP i jedna grupa građana jedini su ostali pri odluci da bojkotuju izbore u Beloj Palanci. Dok ih iz SNS optužuju da zapravo nisu mogli da sakupe potpise, oni postavljaju pitanje - ima li uslova da se izbori održe kada ih sprovodi privremeni organ sačinjen od samo jedne stranke i izborna komisija u kojoj ista stranka ima većinu?

Poslednji ministar prosvete koji je došao u Crvenu Reku pored Bele Palanke bio je, kažu, jedan savezni, ali na odmor – jer je poreklom iz ovog mesta. Zvaničnih poseta, kažu, nije bilo.

„Ne sećam se, uopšte“.

Predizborna kampanja je u toku, ali ministar prosvete kaže da njegov dolazak sa njom nije u vezi.

„Mi smo pričali o svakom i najmanjem problemu škole, do poslednjeg deteta. A o izborima? Pa ja nisam stranačka ličnost“, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Predsednik privremenog tela koje do izbora upravlja opštinom, međutim, jeste stranačka ličnost.

Kada smo poslednnji put Vi i ja razgovarali bili ste član SDS-a, to je bilo posle izbora tada ste optuživali SNS da je pokrala izbore u Beloj Palanci. Sada ste član SNS?

„Hoćemo da unapredimo život u Beloj Palanci. To možemo sa ovom vladom i SNS“, kaže predsednik privremenog tela SNS Goran Miljković.

SNS više nije jedina koja je predala listu za lokalne izbore, uprkos najavljenom bojkotu, predato je još pet.

„Postoji lista koja se zove Demokratska opozicija. Da bi napravili zabunu kod biračkog tela, ja verujem iz kuhinje SNS napravljena je lista. Ko je na toj listi? Ja te ljude zaista ne znam“, kaže Saša Ignjatović, DS.

Ovakve optužbe u SNS odbacuju.

Jel stoji SNS iza još neke liste?

Miljković: Ne, ne.

U to, međutim, sumnjaju i njihovi koalicioni partneri, koji su ipak predali izbornu listu.

Oni koji se i dalje zalažu za bojkot, kažu da je najveće pitanje ko je u Beloj Palanci jači – izborna komisija ili sud. Preostale pristalice bojkota nastavljaju da pišu prigovore i da se žale i Izbornoj komisiji i Upravnom sudu.