Dimitrijević: Afera "Špijun" pre svega medijska kampanja

Vesti 06. sep 201618:05 > 19:03
N1

Srpski zvaničnici i dalje se ne oglašavaju povodom slučaja špijun, a reakcija nakon presude nema ni iz Hrvatske.

Čedo Čolović u zatvoru će provesti tri godine zbog krivičnog dela špijunaže. Kako se navodi u saopštenju višeg suda Čolović je osuđen na osnovu stava 3 člana 315 krivičnog zakonika u kojem se navodi ko stupi u stranu obaveštajnu službu, prikuplja za nju podatke ili na drugi način pomaže njen rad, kazniće se zatvorom od jedne do deset godina.

Saopštenje Višeg suda ujedno je jedina zvanična informacija koju je javnost dobila o ovoj, kako se u medijima naziva, špijunskoj aferi koja poslednjih dana potresa Srbiju i Hrvatsku.

Upravo to što su informacije o hapšenju i detaljima ovog slučaja dospele u javnost, za bivšeg šefa Kontraobaveštajne službe Aleksandra Dimitrijevića, pokazuje da je u pitanju pre svega bila – medijska kampanja.

„Mi smo, recimo, tokom 90-ih godina (imali) nekoliko desetina otkrivenih agenata stranih službi i presecali tu delatnost i hapsili i oni su pravosnažno osuđeni kaznom zatvora i nigde o tome nijednog slova nije bilo“, navodi Dimitrijević.

Gostujući u Novom danu, zamenik glavnog urednika Blica Predrag Mihajlović rekao je da je svakako zanimljiv trenutak u kom je Čolović uhapšen, jer se radi o čoveku za koga kaže da je već 15 godina na radaru službe.

„Meni se čini ili da je bio cilj da ljudi koji su trenutno rukovodeća struktura BIA pokažu da oni mogu nešto i da urade kako treba ili da u ovom trenutku odnosa Srbije i Hrvatske malo pokažemo zube. Nisam siguran, ako je to bila ideja, da smo dobro uradili“, rekao je Mihajlović.

On podseća da uskoro sledi izbor direktora BIA, kao i da se navodi da državni vrh nije znao za hapšenje.

Detaljnije u prilogu Đorđa Naskovića: