Radoica Milosavljević nudi socijalni program za radnike RTK

Vesti 08. sep 201613:22 > 13:25
N1

Vlasnik privatizovane Radio-televizije Kragujevac Radoica Milosavljević ponudio je zaposlenima u toj medijskoj kući socijalni program uz isplatu otpremnina od 200 evra po godini radnog staža, povezivanje radnog staža i isplatu svih zaostalih zarada do raskida ugovora o radu.

„Odluka je saopštena direktorki RTK telefonskim putem, iznenađeni smo, ali je jasno da vlasnik time kalkuliše“, rekao je agenciji Beta predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ u RTK Goran Antonijević.

Prema njegovim rečima, vlasnik RTK sada procenjuje da li da čeka da se ugovor o privatizaciji te medijske kuće raskine ili da eventualno uplati platu i po, napravi socijalni program i pokuša da omogući rad uz manji manji broj ljudi.

„Sindikat neće uticati na odluku zaposlenih kojima je ostavljen rok za izjašnjavanje do sutra u 12.00 časova“, rekao je Antonijević i dodao da će vlasnik RTK morati sa sindikatom da potpiše sporazum o socijalnom programu jer je to uslov da „prođe“ u Ministarstvu privrede.

On je rekao da je otvoreno pitanje da li RTK može da opstane i nastavi da radi sa manjim brojem ljudi.

U Radio televiziji Kragujevac koja je privatizovana oktobra 2015. godine ima 67 zaposlenih kojima vlasnik duguje četiri i po zarade, počev od isplate za april kao i doprinose.

Zbog neisplaćenih zarada zaposleni su štrajkovali u martu ove godine, a račun preduzeća je trenutno u blokadi za oko osam miliona dinara.

UGS „Nezavisnost“ u RTK je ove sedmice prenela zaposlenima da se u roku do sedam do 10 dana očekuje sastanak komisije Ministarstva privrede koja treba da odluči da li će zbog neispunjavanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora povući bankarske garancije vlasnika, što je početni korak ka raskidu privatizacije.