SNS, SRS i Dveri kritikuju Jankovića: Bavi se politikom

N1

Raspravu o Izveštaju zaštitnika građana za 2015. godina na Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštini Srbije obeležila je polemika o tome da li je Saša Janković zaštitnik građana ili političar i kandidat za predsednika Srbije.

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) i Srpske radikalne stranke (SRS) negodovali su zato što na sednicu Odbora nije došao Janković, već je poslao zamenika, ali ih to nije omelo da kritikuju njegov rad i optužuju ga da se bavi politikom.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da je sramota da neko ko prima platu od 358.000 dinara ne dođe na sednicu Odbora i da to predstavlja nepoštovanje svih poslanika, bez obzira sa koje izborne liste su izabrani.

On je rekao da Janković možda od dolaska na sednicu odbora ima preča posla – da šeta psa, ruča ili tvituje. Martinović je zatim pročitao Jankovićeve tvitove objavljene u radno vreme.

Martinović je ombudsmana nazivao „gospodinom predsedničkim kandidatom“, a za izveštaj je rekao da je to pokazatelj da se Janković uopšte ne bavi svojim nadležnostima i da ne štiti građane od onoga što se zove „loša uprava“, već politikom.

Naprednjaci su ocenili da je izveštaj pun paušalnih tvrdnji, bez utemeljanja u činjenicama, kao i da je zaštitnik u mnogim slučajevima izašao van svoje nadležnosti.

Radeta: Janković sve češće prisutan u politici 

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je da je Janković sve češće prisutan na jednoj političkoj strani, što je nedopustivo za zaštitnika građana i upitala da li je on možda „taj predstavnik (američki ambasador Kajl) Skatovog novog DOS-a i da li je njegova uloga da ide ispred žute patke u okviru te grupacije“.

„Zaštitnik građana ne može da bude kandidat za predsednika države, ali ako se opredelio da to bude, onda je trebalo da kaže narodnim poslanicima – podnosim ostavku, ja odoh u politku, to bi bilo potpuno legalno i legitimno“, rekla je Vjerica Radeta.

Ona je podsetila i da su izbor Jankovića svojevremeno podržavali i naprednjaci i da joj nije jasno šta se u međuvremenu desilo.

Dveri: Janković u kampanji

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je činjenica da je Janković u kampanji i da on više ne bi smeo da obavlja funkciju na kojoj se nalazi.

„Prevashodno je pitanje, kako smo došli u ovu situaciju i dozvolili jednom funkcioneru kojeg je izabrala Skupština, da uz državnu pomoć i uz državne resurse pravi političku karijeru“, upitao je Obradović.

Živković i Petrović stali u odbranu ombudsmana

Pošto ombudsman nije bio prisutan da se brani, tu ulogu preuzeli su Dušan Petrović i Zoran Živković.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da nema dilemu da u Skupštini kada za to dođe vreme glasa za izveštaj Jankovića.

On je vladajućoj većini na kritiku Jankoviću jer nije došao na sednicu rekao da zaštitnik gradđna nije individua, nego instiutucija, da se njegovi zamenici takođe biraju u parlamentu i imaju isti legitimitet i da to nije kao u Vladi Srbije da samo jedan čovek odlučuje o svemu.

“Svako ko se bavi politikom, ko govori o političkim temama, bavi se politikom. To je građansko pravo svakog u Srbiji, pa i zaštitnika građana. Je li on pekršio neki zakon? Jeste ili nije? Pa, šta čekate? Prijavite ga”, poručuje Živković.

Poslanik Dušan Petrović rekao je da pruža punu podršku Jankoviću jer izvanredno radi svoj posao, a da o predsedničkim izborima treba pričati kada za to dođe vreme.

Izveštaj ombudsmana podržala je i poslanica LDP-a Nataša Mičić.

Predstavljanje izveštaja

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković, predstavljajući izveštaj o radu te institucije za 2015. godinu, rekao je da su stanje prava građana u Srbiji tokom prošle godine obeležile ekonomske nedaće velikog broja ljudi i manjak pravne sigurnosti.

On je naveo da se država i administracija bavile sopstvenim reformama čiji rezultati još nisu doveli do promena koje bi stanovništvo osećalo kao jasan boljitak.

Miloš Janković je naveo da se zaštitniku obratilo 21.128 građana, na razgovor je primljeno njih oko 4.000, a zaštitnik je podneo 6.231 pritužbu što je više za 28 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Na dnevnom redu sednice Odbora, osim izveštaja zaštitnika građana, nalazi se i izveštaj poverenice za zaštitu ravnopravnosti za 2015. godinu i izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog unačaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Iako su članovi Odbora raspravljali o izveštajima, o njima se nisu izjašnjavali. Svoje zaključke usvajaće naknadno, ne zna se zbog čega.

Više detalja u prilogu Emine Kovačević: