Tužba protiv Poverenika jer "ugrožava nacionalnu bezbednost"

Vesti 14. sep 201618:27 > 18:28
N1

Republičko javno tužilaštvo, podnelo je još jednu tužbu Upravnom sudu u Beogradu protiv Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Tužilaštvo, naime, tvrdi da Šabić ugrožava nacionalnu bezbednost time što od Ministarstva odbrane zahteva da Fondu za humanitarno pravo dostavi tražene podatke o Nikoli Mićunoviću, oficiru VJ osumnjičenom za ratne zločine.

Gde su bili za vreme rata, a gde su danas oficiri bivše Vojske Jugoslavije, neki osumnjičeni, neki optuženi za ratne zločine? Da li su i dalje zaposleni u Ministarstvu odbrane? Za Fond za humanitarno pravo – javnost treba da zna odgovor na ova pitanja. Za Ministarstvo odbrane – to je državna tajna. Fond se zato žalio Povereniku, a poverenik naložio Ministarstvu da podatke odmah objavi. Umesto toga, na predlog samog Ministarstva, Republički javni tužilac tuži Rodoljuba Šabića.

„Ja ne znam od koga to Tužilaštvo želi da sakrije podatke, od srpske javnosti? Mi govorimo o podacima koji su sadržani u optužnici stranog tužilaštva. Dakle, to su već notorno poznati podaci, neki od tih podataka se pojavljuju u novinama, o nekima od tih podataka su ljudi koji su akteri javno govorili. Reći ću vam da je jedina vrlo neprijatna posledica koju ja tu prepoznajem, šta god se na kraju krajeva desilo, i već je prepoznajem u razgovorima sa stranim diplomatama, a to je da ćemo steći etiketu države koja prikriva izvršioce ratnih zločina“, rekao je poverenik.

Sam Šabić dobio je etiketu čoveka koji, prema tvrdnji tužilaštva, ugrožava nacionalnu bezbednost. I dok se poverenik pita kakva bi šteta po Srbiju nastala ako se objave podaci o nepostojećoj vojsci i državi, N1 je pitao  tužilaštvo kako je tačno poverenik ugrozio državu i koje je zakone prekršio?

„Poštujući Ustavno načelo sudske nezavisnosti, konačnu odluku doneće Upravni sud, te o daljem toku postupka nećemo davati komentare već ćemo sačekati odluku Upravnog suda i u potpunosti prihvatiti i poštovati istu, što je srž vladavine prava i tekovina civilizovanog društva“, saopšteno je iz Republičkog javnog tužilaštva.

Skrivaju se podaci o ratnim zločinima, a odgovorni za njih štite pod plaštom zakona – tako ponašanje državnog tužilaštva vide u Fondu za humanitarno pravo.

„Kada bismo mi usvojili ovo što RJT kaže, to znači da javnost više nikada ne može da ima pristup Ministarstvu odbrane ili neko drugo može da kaže „evo imamo odluku o tajnosti“ onda mi dolazimo u situaciju zakonite netransparentnosti rada državnih organa“, kaže Milica Kostić iz Fonda za humanitarno pravo.

I dok Fond tužbe protiv Poverenika vidi kao otvoreni napad na nezavisnu državnu instituciju, sam Šabić ih broji i konstatuje. Za poslednjih 11 godina njegovo rešenje državni tužilac je „napao“ samo 9 puta, dok mu je za poslednja dva meseca „čestitku“ poslao čak 11 puta.

Detaljnije u prilogu Maje Nikolić: