Izmena linija GSP-a zbog Prajda

Vesti 17. sep 201617:26 > 17:32
Bojana Janjić

U centru Beograda sutra će, zbog održavanja Parade ponosa, biti izmenjen režim saobraćaja a po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) biće preduzete posebne bezbednosne mere, na prostoru od parka Manjež do Trga Republike.

Doći će do izmene u režimu saobraćaja koji će sukcesivno biti zatvaran od 7.30 a od 8.00 pojedini delovi grada biće potpuno zatvoreni tako da će biti onemogućen prilaz široj zoni skupa, najavila je gradska uprava.

Očekuje se da će saobraćaj u gradu biti normalizovan oko 16 sati, navodi se u saopštenju.

Apelovano je na građane da ne pomeraju postavljenu signalizaciju i da se ponašaju u skladu sa uputstvima koja dobiju od pripadnika MUP-a „imajući u vidu da je reč o skupu visokog rizika koji zahteva posebnu organizaciju saobraćaja i pešačkih tokova“.

Linije javnog gradskog saobraćaja biće promenjene i voziće po prazničnom redu vožnje sa smanjenim brojem polazaka a trolejbusi će biti zamenjeni autobusima koji će voziti izmenjenim trasama.

Autobusi će saobraćati od prvih jutarnjih polazaka do momenta kada policija zatvori za saobraćaj zonu u kojoj se održava Prajd, redovnim trolejbuskim trasama kao i od momenta kada policija zatvori za saobraćaj zonu u kojoj se održava manifestacija do 16h.

Na relaciji od Trga Slavija do perifernih terminusa biće uspostavljene lokalne autobuske linije: 21A, 22A i 29A dok će umesto trolejbusa sa linija 40 i 41 raditi autobusi i to na relaciji Banjica 2 – Zvezdara, sa oznakom 40A. Trasa linije 40A se u oba smera, od Banjice 2 do Mostara, poklapa sa trasom trolejbuske linije 41, zatim Mostarska petlja, Auto-put, Autokomanda, Trg Slavija, Beogradska, Starine Novaka, Cvijićeva, Dimitrija Tucovića, Zvezdara.

Trolejbuske linije 19 i 28 se ukidaju dok će autobusi koristiti postojeća stajališta linija Javnog gradskog prevoza. Stajalište na Slaviji će biti ukinuto, a okretnice na Studentskom trgu i Trgu Republike neće raditi. Kada je reč o tramvajskim linijama, od prvih jutarnjih polazaka do 16 sati tramvaji rade na izmenjenim trasama a linija 2 će biti ukinuta.

Tramvaji sa linije 3 će saobraćati na relaciji: Kneževac–Pristanište a sa linije 5 i 11 će saobraćati na redovnoj trasi.

Navodi se i da će tramvaji sa linije 6 saobraćati na relaciji: Ustanička – Omladinski stadion a sa linije 7 na relaciji: Ustanička – Dorćol – Novi Beograd /Blok 45/.

Tramvaji sa linije 9 će saobraćati na relaciji Blok 45 – Gospodarska mehana a sa linije 10 će saobraćati na relaciji Banjica–Autokomanda.

Dodaje se i da će tramvajska linija 12 saobraćati na relaciji: Banovo brdo – Pristanište i da će linija 14 biti ukinuta.

Saobraćaj iz pravca Autokomande biće prohodan do Slavije, a potom će biti preusmeren ka Beogradskoj ulici. Deo pešačkih tokova i prilaza skupu povremeno će biti sa kontrolisanim prolaskom, a pojedini delovi trase biće potpuno zatvoreni za pešake.