Prištinski spomenik Bori i Ramizu ostao bez Bore

Vesti 20. sep 201618:48 > 19:31
N1

Boro i Ramiz - to su decenijama bili simboli prijateljstva i bratstva Srba i Albanaca na Kosovu. Partizanski heroji koji su 1943. zajedno uhvaćeni i streljani zagrljeni na putu iz Đakovice ka Prizrenu, u Prištini su imali i spomenik u gradskom parku na kome je danas ostao još samo Ramiz.

Spomenik Ramiza bez Bore više nije mogao da gleda predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić, pa je u ponedeljak započeo štrajk glađu (koji je danas okončao). Povod za štrajk bilo je, kako kaže Vujačić, obezvređivanje uloge Crnogoraca u antifašističkoj borbi na Kosovu koji su po njegovom mišljlenju sastavni deo kosovskog identiteta.

„Kao što vidite, skrnavljena je bista Bora Vukmirovića i mi smo tražili da se ta bista vrati jer je to simbol borbe protiv fašizma i narodnooslobodilačke borbe. Međutim nikad nisam dobio odgovor od gradonačelnika i morao sam da se odlučim za radikalan korak“, kaže Slobodan Vujičić.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti posetio je Vujičića koji štrajkuje pored prostora na kojem je nekada stajala bista.

„Prištinska opština se ograđuje od od vandalskog čina koji narašava odnose i izazaviva nezadovoljstvo među etničkim grupama koje žive na Kosovu posebno u Prištini“, kaže Besart Vllahinja, predstavnik opštine Priština.

Sudbina jugoslovenskih spomenika u Prištini, poput onog Bori i Ramizu, ili spomenika bratstvu i jedinstvu u centru Pristine, kosturnice na Veljaniji i drugih, nije jasno definisana.

Mnogi, posebno među političarima, bi na njihovim mestima želeli da vide nove spomenike ili nove infrastrukturne projekte. Oni koji se tome protive – traže da se o sudbini spomenika odlučuje referendumom.

U međuvremenu stigla je vest da je predsednik Udruženja kosovskih Crnogoraca Slobodan Vujičić prekinuo štrajk gladju nakon što je od predstavnika opštine Priština dobio obećanja da će pitanja zbog kojih protestuje, biti rešena, prenosi agencija Beta.