Muk posle referenduma, vlast u Srbiji bez jasnog komentara

Vesti 29. sep 201618:32 > 18:34
N1

Srbija se i dalje uzdržava od direktnih komentara na situaciju u Bosni posle referenduma u Srpskoj. Šef diplomatije Ivica Dačić poziva na obnavljanje dijaloga, ali poručuje da će u slučaju pretnji Srbiji ili Srpskoj, vlast u Beogradu oštro odgovoriti.

Dok u postreferndumskoj Bosni traju tenzije, srpski parlamentarci pozvali su šefa diplomatije na sednicu odbora za spoljne poslove – da im kaže kako će reagovari Srbija. On je to iskoristio da ih podseti da je mir veliki i teško ostvariv cilj na Balkanu.

„Šta znači Balkan – tu si dve turske reči bal i kan, krv i med ili obrnuto nisam stručnjak. Sigurno to nije bez razloga“, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Bez obzira na istoriju – Srbija želi mir i stabilnost na Balkanu. A ako pretnji bude?

„Svakako da će oštro odgovoriti na svake pretnje koje su usmerene ka Srbiji, sigurno će znati Srbija da zaštiti sebe, ali naravno neće dozvoliti ni bilo kakve pretnje niti uništenje Republike Srpske“, kaže Dačić.

Opozicija je ipak želela konkretnije odgovore.

„Ako se desi da u narednim danima zbog legitimnog prava našeg naroda da odluči o svom danu državnog praznika uslede reakcije od prijatelja ove Vlade, uvedu sankcije Republici Srpskoj zanima me kakav će biti odgovor Srbije“, pitala je Nataša Jovanović iz SRS-a.

Dačić joj je odgovorio da se Srbija sigurno neće „tome pridruživati“, pošto to nije realno, i da će definitivno slediti osuda.

Za DSS je sporan stav Beograda prema Srpskoj. Zato traže posebnu sednicu parlamenta.

„Srbija kao garant Dejtona mora da ima stav, a stav ne treba da donese jedan čovek ili dvojica nego srpski parlament“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Osim o Srpskoj, ministar Dačić tri satra je poslanicima govorio o evropskim integracijama koje su uslovljene rezultatima pregovora u Briselu, o Kosovu, odnosima sa Hrvatskom i Rusijom….mogao je i duže…

„Sada kad ste otvorili prozore onda je zamirisala kuhinja što Vas verovatno podstiče da što kraće govorim“, rekao je Dačić.