Salak: Šutanovac će postaviti DS na 12 do 15 odsto podrške

Vesti 02. okt 201616:39 > 16:58
N1

Potpredsednik DS Igor Salak optužio je predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da namerno ne želi da menja veoma lošu ekonomsku situaciju u Srbiji, jer je upravo on najveći dobitnik rekordne nezaposlenosti u zemlji. Govoreći o Demokratskoj stranci, naveo je da siguran da će je Šutanovac postaviti na 12 do 15 odsto podrške.

„Vučić će vladati dokle god ima milion i po nezaposlenih i više od pola miliona članova Srpske napredne stranke (SNS), koji su dobili državne poslove ili čekaju u redu za njih. I koji idu okolo kod članova porodice, komšija i rođaka, i mole ih da glasaju za SNS kako ne bi izgubili te svoje nade i privilegije. Dakle, trajaće do momenta kada se taj neodrživi sistem ne raspadne i polovina od te polumilionske armije shvati da nema ništa od zaludnog nadanja“, rekao je Salak agenciji Beta.

Dodao je da će građani Srbije zbog toga i dalje biti osuđeni na „demagoške priče o boljem životu na dnevniku, između špansko-turskih ljubavnih tragedija i rijaliti programa“.

„Dakle, kao stari politički vuk i kao najveći benefitar nezaposlenosti stanovništva, ne verujem da će Vučić tu nešto menjati“, ocenio je Salak.

Prema njegovim rečima, ključni problemi u Srbiji su nestajanje stanovništva, najviša stopa nezaposlenosti u Evropi, beg mladih i školovanih u inostranstvo, neulaganje u nauku, kulturu i obrazovanje.

„U narednom periodu pred DS i izazovi i problemi“

Salak, koji je za potpredsednika izabran na nedavnim izborima u DS-u, rekao je da novo predsedništvo te stranke „predstavlja tim, u kojem se tačno zna ko šta radi i za šta je zadužen“.

„Nema improvizacije. Imamo plan i cilj za svaku oblast koja je od značaja za jačanje građanskog društva u Srbiji“, kazao je Salak i rekao da se za predsednikom DS-a Draganom Šutanovcem pre izbora „vrlo površno“ poznavao, ali da je ubeđen da će novi lider uspeti da konsoliduje stranku, jer je „hrabar i vredan“ čovek.

„Ja sam potpuno ubeđen sa će Dragan Šutanovac ne samo konsolidovati DS, nego je i postaviti na realnih 12-15 odsto podrške u društvu. A to je već dovoljna snaga koja može da menja stvari. Podsetiću vas da smo ranije sa Đinđićem u jednom momentu imali samo jedan odsto podrške, ali smo imali ideju šta da radimo“, rekao je Salak.

Dodao je da u predstojećem periodu očekuje „samo izazove i probleme“, jer stranka ima lošu startnu poziciju, dugovanja i kredite.

„Sa lošom startnom pozicijom, strankom u minusima, kreditima i dugovima, dovesti stanje na nulu, biće uspeh. A nepravedna stigmatizacija svih naših članova je prosto u domenu sociopatologije“, ocenio je Igor Salak.

Prema njegovim rečima, protekli izbori u DS-u izazvali su „ogromno interesovanje javnosti“, jer je reč o stranci koja može ponuditi i uspostaviti alternativu sadašnjoj vlasti.

On je dodao da je ponosan što je predvodio listu DS-a na loklanim izborima u Žitištu, iako nije pobedio.

„Mi smo iz totalne opozicije osvojili 25 odsto mandata u lokalnom parlamentu. A nije nama na lokalu bio nikakav protivnik opštinski lider SNS-a, koji čak i ne živi u našoj opštini, a predsednik je iste. Izgledalo je kao da smo kandidati u Žitištu – Vučić i ja. Tu već nisam imao šanse. Vučić ima Pink, Informer, Farme, Parove, milione, resurse cele države“, kazao je Salak.

Dodao je da je Žitište opština koja se sastoji od 12 sela i ni jednog grada i u kojima je stanovništvo staro a depopulacija „totalna“, u kojem teško da se mogu videti dečja kolica i radnik koji žuri na posao, i u kojem premalo ljudi koristi internet.