KC Niš dobio nove aparate, od Nove godine bez listi čekanja

Vesti 04. okt 201614:42 > 14:44
N1

U Kliničkom centru u Nišu od juče rade dva nova akceleratora, što će uz dva već postojeća aparata omogućiti da do Nove godine budu ukinute liste čekanja na terapiju zračenjem, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Zoran Radovanović.

„Do sada smo imali dnevno oko 120 pacijenata na zračenju, a s novim aparatima njihov broj biće dupliran. Naš cilj i cilj Ministarstva zdravlja je da pacijenti kreću na terapiju zračenjem odmah nakon odluke lekarskog konzilijuma“, rekao je Radovanović za agenciju Beta.

Ove godine na tu terapiju se na Klinici za onkologiju KC Niš čekalo u proseku mesec i po dana, dok su mlađi pacijenti i pacijenti kojima je zračenje bilo hitno potrebno, tu terapiju dobijali bez čekanja, naglasio je Radovanović.

On je dodao da je uvođenjem treće smene na Klinici za onkologiju u poslednjih mesec dana broj pacijenata koji čekaju na zračenje smanjen je 700 na manje od 600.

Radovanović je rekao da su Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja dali 360 miliona dinara za kupovinu dva najsavremenija zračna akceleratora, za izgradnju novih bunkera za akceleratore, čekaonica i ambulanti.

Novi aparati, naveo je on, ne samo što će omogućiti ukidanje liste čekanja, već će omogućiti i mnogo bolje uslove za lečenje i kvalitetniju terapiju.