Liht: Na Balkanu komšiluk nije preporuka za dobre odnose

Vesti 10. okt 201609:34 > 09:35
N1

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra da je trenutna situacija, kad je reč o odnosima na Balkanu, mnogo gora nego pre pet godina, pa čak i da je gora nego što je bila pre nekoliko meseci.

„Očigledno je da je zastoj u evrointegracijama, uključujući i evroatlantske integracije, a tu mislim pre svega na Makedoniju, doveo do ozbiljnih problema. Naravno, tu je i kriza migrantskih politika, zatim ekonomska situacija koja nije dobra, uključujući i zemlje koje su članice EU“, smatra ona.

Liht je, gostujući u Novom danu N1 televizije, rekla da tenzije nastaju onda kad postoji dosta unutrašnjih politčkih problema koje zatim „politički akteri obrću na odnose na susedima“.

Ona, međutim, smatra da na Balkanu ne može doći do novih ratnih sukoba, jer je pre svega situacija u svetu danas drugačija.

„Ali nikad ne reci nikad.Nikad ne zna hoće li neki ludaci, iz svojih parcijalnih interesa, izazvati nešto što može da zapali region“, kaže Liht.

Sve bolji odnosi s Albanijom

Premijer Albanije Edi Rama doputovaće 13. oktobra u Beograd u zvaničnu posetu Srbiji, a tom prilikom predstaviće svoju knjigu i učestovati u radu Beogradskog bezbednosnog foruma čiji će centralni događaj biti posvećen albansko-srpskim odnosima i stabilnosti jugoistočne Evrope.

Sonja Liht, koja je jedna od organizatora Foruma,kaže da se u poslednje vreme dosta toga promenilo u odnosima Srbije i Albanije.

„Prva poseta Edija Rame je bila složena, sa određenim tenzijama, ali je onda premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio Albaniju i ta poseta je, bez obzira na zabrinutost obe strane, prošla neobično dobro“, rekla je ona.

Liht se složila s konstatacijom da trenutno manje problema postoji u odnosima između Srbije i Albanije, nego u odnosima s Hrvatskom.

Kako kaže, Albanija se takođe suočava sa ozbiljnim problemima, ali i ona ima potrebu da se odmakne na putu evrointegracija.

„Očigledno je da su se Srbija i Albanija složile da se uđe u poboljšanje odnosa. Vize su ukinute, a podsetiću da od nedavno imamo avio vezu s Tiranom. Avion je pun jeročigledno postoji interes poslovnog sveta za saradnju s Albanijom„, smatra Liht.

Plenković će popraviti odnose s Srbijom

Prema njenom mišljenju, kao članica EU Hrvatska može da odigra pozitivnu ulogu i da vuče ostatak regiona sa sobom.

„Zasad to nije radila, možda će pod vođstvom Andreja Plenkovića stvari da se promene. On jedosadašnjim istupima smirio situaciju i tenzije, nadam se da će odnos brzo da se popravi čim se vlada konstituiše“, očekuje Liht.

Dodaje da je mišljenja da je odnos Srbije i Hrvatske i dalje važan za ceo region.

Treba biti obazriv u vezi s Trepčom

Govoreći o poslednjim dešavanjima u vezi sa Trepčom i eventualnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija s tim u vezi, Liht je rekla da će biti bitna odluka Vlade Srbije.

„Dosad smo čuli pojedinačna mišljenja o sednica Saveta bezbednosti, ali i mišljenja eksperata da je to škakljivo jer to znači da dižemo ruke od posredovanja EU, a UN su tražile da EU posreduje u dijalogu Beograda i Prištine. Treba biti vrlo obazriv“, smatra Liht.

Podseća da su se dosad izbegavali razgovori o imovini jer se znalo da će oni biti teški.

„Nesigurna politička situacija u vezi s Kosovom loše utiče na Srbiju i obrnuto. Bez razrešavanja osnovnih odnosa između Srbije i Kosova nema napretka ni za jedne ni za druge“, smatra Sonja Liht.

Značaj civilnog sektora

Civilni sektor, prema mišljenju Sonje Liht, igra značajnu ulogu u poboljšanju odnosa na Balkanu.

„I to tokom ratova 90-ih i posle, civilni sektor podstiče i inspirše nove korake koje posle zvanična politika preuzima“, smatra ona.

Priznaje da je civilnom sektoru mnogo lakše da „kreće u hrabrije iskorake“.

„Ali to nije dovoljno, nije moguće bez ozbiljnog angažmana svih političara i političke elite na Balkanu“, rekla je Liht.

Pogledajte celo gostovanje Sonje Liht u Novom danu: