NATO: Vojna neutralnost Srbije apsolutno održiva

Vesti 20. okt 201613:35 > 13:38
VANO SHLAMOV / AFP

Džejms Apaturaj, zamenik generalnog sekretara NATO za politička i bezbedonsna pitanja, izjavio je za nedeljnik NIN da je politika neutralnosti Srbije “apsolutno održiva”.

“Okrenutost ka Zapadu i saradnja s Istokom nisu uzajamno isključive, ni za Srbiju ni za sam NATO. Samo bismo voleli da postoje uslovi za dobre odnose s Rusijom. Ali toga nema, zvanična Moskva ne poštuje međunarodno pravo”, izjavio je Apaturaj u intervjuu za novi broj NIN-a.

Odgovarajući na pitanje da li je članstvo Srbije u partnerstvu za mir, logičan sled koraka ka punopravnom člastvu u Alijansi, Apaturaj je naveo da između te dve stvari ne postoji automatska povezanost i precizirao da Švedska, Finska, Austrija, Irska i Švajcarska su vrlo prisutne i aktivne u Partnerstvu za mir, a nemaju nikakvu nameru da postanu članice NATO-a.

“Srbija mora sama da odluči želi li da aplicira za članstvo ili ne. Trenutno je stopostotno jasno da je Srbija vojno neutralna i da ne pretenduje da postane članica. Poštujemo takav stav i nemamo nameru da podstičemo Srbiju da ga menja“, kazao je Apaturaj.

Nema opasnosti od sukoba Rusije i NATO

Zvaničnik NATO-a je istakao da ga brine brzo pogoršanje odnosa između Istoka i Zapada i ruske taktike u Siriji, naročito u Alepu, ali i dodao da ljudi ne treba da brinu zbog potencijalnog sukoba Rusija i NATO pakta.

“Ne vidim nikakve mogućnosti za tako nešto, naročito ne za nuklearni konflikt, a svakako ne zbog Sirije“, kazao je Džejms Apaturaj u intervjuu za novi broj NIN-a.