Zajednički kandidat: Teško ga definisati, još teže pronaći

Vesti 20. okt 201618:02 > 18:02
N1

Na prvi pogled, naslov dnevnih novina koji je rešio višenedeljnu dilemu - Saša Janković predsednički je kandidat. Ipak, zaštitnik građana demantuje "Danas".

Janković kaže da je dnevni list tekstom, u kojem on nije sagovornik, naneo veliku štetu instituciji koju predstavlja, građanima koje štiti i njemu lično. Ipak, kao i do sada Janković ne negira da bi mogao biti u trci za fotelju u zadanju na Andrićevom vencu.

„Kao Zaštitnik građana sam dužan da i na svom primeru pokažem da niko ne sme da dozvoli da omalovažavanjem i diskreditacijom, političkim spletkarenjem i drugim pritiscima bude lišen Ustavom i zakonom zagarantovanih prava – bilo to pravo na porodiljsko odsustvo, dnevnicu, dečiji dodatak, rad, socijalnu pomoć, ili pravo da bira i bude biran“, navodi Janković.

Upravo se o Jankoviću često spekulisalo kao kandidatu opozicije. U strankama koje nisu na vlasti, ipak, o imenima i dalje nerado govore. Od zajedničkog kandidata ne odustaju, ali objašnjavaju: tema razgovora opozicionih partija nisu ličnosti, već ono što bi kandidat kao predsednik Srbije trebalo da radi.

„Definisanje prioriteta! Moramo znati šta su poslovi koje očekujemo da radi neko koga ćemo sutra kandidovati za predsednika“, kaže lider LDP Čedomir Jovanović.

„Taj kandidat mora da ima nesumnjiv kredibilitet i integritet i rekli smo da to ne može biti nijedan lider bilo koje političke opcije“, kaže Saša Radulović, lider Dosta je bilo.

„Ime i prezime kandidata, to je moj lični stav, je meni mnogo manje važno od toga šta će on ili ona da uradi“, kaže Gordana Čomić iz DS-a.

„Uvek postoji ideja o zajedničkom kandidatu“

Sve više se o zajedničkom kandidatu šuška i u vladajućoj koaliciji. Iako je Ivica Dačić među prvima najavio kandidaturu za šefa države, iz poslaničkih redova SPS-a ne vide lidera partije kao jedinu socijalističku opciju.

„Ukoliko postoji ideja o zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije mi želimo da damo svoj doprinos i da pomognemo u realizaciji te ideje“, kaže Đorđe Milićević iz SPS.

Za debatu o predsedničkim kandidatima još je rano – misli šef srpske vlade. Time će se baviti, kaže, za 6 meseci.

„Tog trenutka kada budemo odlučili ko će da bude kandidat, pokušaćemo u tih 25-30 dana da se suprotstavimo nekim drugim ljudima za koje vidim da su već pobedili. Pokušaćemo, ali pošto su oni apsolutni favoriti onda su nam šanse male“, kaže predsednik vlade Aleksandar Vučić.

Jedan od onih koji je uveren u svoje šanse je aktuelni predsednik. Protivnicima poručuje: ukoliko se kandidujem, niko neće biti dovoljno jak da me pobedi.