Stefanović: Špijun iz UKP duže vreme sarađivao sa strancima

Vesti 25. okt 201614:00 > 14:03
Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je za TV Prva da je pripadnik Uprave kriminalističke policije (UKP) duže vreme sarađivao sa obaveštajcima jedne zapadne službe.

Stefanović je rekao da ne može da otkriva njegovo ime, niti da daje više detalja iz istrage. Rekao je da odavanje informacija stranim obaveštajcima „nije bilo tokom kratkog perioda“, odnosno da to nije trajalo samo nekoliko meseci.

„Radi se o dobroj akciji pripadnika MUP i BIA, koji su uočili ovo lice i kontakte sa jednim pripadnikom zapadne obaveštajne službe i neutralisali ovo lice kroz efikasnu akciju. Ta osoba je u rukama naših istražnih organa, dalje postupanje zavisi od tužioca“, rekao je Stefanović za TV Prva.

Govoreći o kontroli situacije u UKP, ministar kaže da je ovo prvi put u istoriji da se u MUP na ovakav način preseca takva aktivnost.

„Ne mogu da kažem da li se pre deset, sedam ili pet godina dešavalo nešto slično, ali očigledno da tadašnje strukture nisu bile kadre da se obračunaju ili otkriju ovakvo delovanje. Mi u MUP sada imamo strukturu koja hoće da zaštiti interese zemlje i građana Srbije, ne navija ni za jednu stranu silu, ni levo ni desno, ni istočno ni zapadno“, rekao je Stefanović.

Upitan kako je ta aktivnost duže trajala, Stefanović je rekao da su operativni postupci trajali i da zahtevaju posebne metode, jer se ne radi „o naivnim ljudima i operacijama“.

„To ne može da se preseče za jedan ili dva dana. A akcija može da se izvede tek kada imate dovoljno konkretnih dokaza“, rekao je Stefanović.