Otkrivena spomen-ploča gradonačelniku Branku Pešiću

Vesti 26. okt 201612:53 > 12:56
Wikimedia Commons/Stevan Kragujević

Spomen-ploča nekadašnjem gradonačelniku Beograda Branku Pešiću otkrivena je u osnovnoj školi u Zemunu, koja nosi njegovo ime.

Pešić je bio gradonačelnik od 1965. do 1974. godine i mnogi smatraju da je to bilo „zlatno doba“ Beograda, jer su izgrađeni mnogi objekti po kojima se Beograd danas prepoznaje: auto-put, Palata Beograd, Terazijski tunel, sportska hale Pinki i Hala sportova, a usvojen je i plan spuštanja Beograda na reke.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovali su Pešićevi sin i ćerka Lazar i Sofija, građani Zemuna, predstavnici organizacionog odbora za podizanje spomenika Branku Pešiću i predstavnici gradske i opštinske vlasti.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da „niko nije bio kao Branko Pešić. Dao nam je veliki zadatak, jer mnogi projekti ne bi bili realizovani bez njega. Da nije bilo tih projekata, Beograd ne bi bio ono što jeste, a ni mi ne bismo mogli da nastavimo njegovim stopama“

Otkrivanje spomen-ploče način je da bivšem gradonačelniku „zahvalimo za sve što je uradio za Beograd“, rekao je Mali.

Gradonaćelnik je ukazao da su projekti koje je Pešić započeo, bili novina, ali i meta kritika, i podsetio na Pešićev projekat spuštanja Beograda na reke i izgradnju stanice Prokop.

„To su snovi koje je on sanjao, a koje neko nije bio sposoban u poslednje dve tri decenije da završi. Obaveza svih nas je da njegovu viziju realizujemo do kraja kako bi Beograd bio bolje i lepše mesto za život“, rekao je Mali.

Predsednik Opštine Zemun Dejan Matić kazao je da je delo Branka Pešića putokaz za naredne generacije i da „želimo da budemo uzor generacijama i pokažemo kako treba razvijati svoj grad“.