Kuburović: Milion starih predmeta manje do kraja godine

Vesti 26. okt 201613:19 > 13:24
Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da očekuje da će do kraja ove godine broj starih sudskih predmeta biti smanjen za milion, što će u velikoj meri rasteretiti rad sudova.

„Od donošenja Zakona o izvršenju i otuđenju broj starih predmeta u Srbiji je smanjen za 700.000“, rekla je Kuburović.

Istakla je da će jedan od prioriteta biti unapređenje efikasnosti pravosuđa, što je definisano i akcionim planom za Poglavlje 23, a u okviru toga i smanjenje opterećenosti sudova.

Kuburović je podsetila da se Srbija obavezala da će se pratiti efekti primene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, što znači da će se meriti dužina trajanja postupaka i broj predmeta.

Istakla je da će se raditi na tome da se unapredi alternativni način rešavanja sporova, s obzirom da efekti zakona o alternativnom rešavanju sporova nisu zadovoljavajući.

„Jedan od načina za poboljšanje promene tog zakona je izmena zakona o sudskim taksama u cilju finansijskog podsticajanja alternatvnog rešavanja sporova”, rekla je ona.

Kuburović je rekla da je Ministarstvo pravde u proteklom periodu doprinelo poboljšanju položaja Srbije na Duing biznis listi.