Šarčević: Prema Gulenovim školama postupaćemo po zakonu

Vesti 26. okt 201613:52 > 13:56
Tanjug/Sava Radovanović

Povodom zvaničnog zahteva Turske Vlade da Srbija zatvori sve škole na svojoj teritoriji, pod patronatom verskog vođe Fetulaha Gulena, ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je Srbija suverena zemlja i da će Vlada doneti odluku u skladu sa zakonom.

“Ja sam juče primio turskog ambasadora koji završava misiju, odlazi u Tursku, on je to rekao, u tom pitanju koje je meni postavio. Isti taj ambasador je bio kad se škola osnivala. Ja sam mu postavio pitanje – ko ide u tu školu? Idu 90 odsto srpski državljani, i ako ste malo novinarski istraživali, te škole su bile finansirane iz budžeta Turske, zato su nerealno jeftine”, rekao je Šarčević na Sajmu knjiga u Beogradu.

Ministar je istako da takvih škola ima preko 1.000 u celoj Evropi. “Znači, kad je to bio nečiji biznis – sad ja ne ulazim u turske vlasti kako je ko i šta radio – tad je to bilo OK. Kvalitet te ustanove mora da se dovede u red – išlo, ne išlo – a država je suverena zemlja i odlučivaće po svojim zakonima o tim procedurama”, poručio je on.

Šarčević je rekao i da nije iznenađen što Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru nije dobio akreditaciju, jer je Ministarstvo prosvete sa činjeničnim stanjem na tom Univerzitetu bilo već upoznato. On je dodao da se rešenje za taj univerzitet traži.