Bramerc zamerio Srbiji zato što nije isporučila radikale

Vesti 27. okt 201615:33 > 16:07
N1

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, sa kojim je razgovarao o izveštaju tužioca za Savet bezbednosti, čije razmatranje se očekuje početkom decembra.

Premijer Vučić istakao je da je Srbija posvećena borbi za otkrivanje onih koji su počinili ratni zločin, njihovom kažnjavanju, kao i da je spremna za punu regionalnu saradnju u cilju otkrivanja počinilaca.

Tužilac Bramerc zamerio je Srbiji i premijeru što Vlada i nadležni organi nisu isporučili Petra Jojića, Jovu Ostojića i Vjericu Radetu Haškom tribunalu i tražio da Srbija to učini u što kraćem roku, naglasivši da ta obaveza neće nestati.

Radikali traže da se Bramercu uskrati gostoprimstvo

Tanjug/Tanja Valič

Poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić zatražio je u ime stranke da vlast uskrati gostoprimstvo glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu.

„Pozivamo vlast da isprati Bramerca i da mu kaže da nije rado viđen gost“, rekao je Krasić i dodao da Bramerc više nema šta da traži u Srbiji jer je Haški sud završio svoju misiju.

On je demantovao navode da su tri poslanika SRS ucenjivala i pretila svedocima u postupku koji se vodi protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.

„Taj slučaj je pravosnažno završen i na osnovu zakona u Srbiji i njihovih zakona o saradnji sa Haškim tribalom“, rekao je Krasić.